zondag 28 oktober 2012

Warme chocoladecakejes met frambozensaus

Dit recept komt uit Home made - zomer van Yvette van Boven. Samen met haar winterboek is  dat mijn nieuwste kookboekaanwinst. Als ik haar boeken lees wil ik bijna alles maken. Omdat de zomer eigenlijk is afgelopen (ik vond op de markt nog verse frambozen, maar met diepvries kan dit ook prima) op de valreep dit toetje.

Hier het (aangepaste) recept zoals ik het maakte voor 3 souffleschaaltjes.

Warme chocoladecakejes met frambozensaus

(3 personen)
  • 100 gram frambozen
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • boter + cacao voor invetten
  • 40 gram pure chocolade
  • 85 gram boter
  • 1 ei
  • 15 gram bloem
  • 20 gram amandelmeel
  • 25 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanilleextract
Doe voor de saus de frambozen en de vanillesuiker met 1 lepel water in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Pureer met de staafmixer en laat helemaal koud worden. 
Vet 3 ovenbestendige schaaltjes (inhoud ± 1 dl) in met wat boter en bestuif met cacao. 
Doe de chocolade en de boter in een hittebestendig kommetje en hang boven een pan met een laagje bijna kokend water zodat beide smelten. 
Split het ei. 
Klop het eiwit in een brandschone kom stijf. 
Klop de dooier los met het vanilleextract. Meng het boterchocolademengsel erdoor. Schep dan bloem, amandelen en suiker erdoor. Schep tot slot het stijfgeklopte eiwit erdoor. Giet het beslag in de bakjes. 
Bak de cakejes op 170C in 15 minuten bijna gaar. Het midden mag nog iets zacht zijn.
Prik een gaatje in het midden van de warme cake en giet de koude frambozensaus erin. Serveer de rest van de saus erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten