dinsdag 23 oktober 2012

Tajine met kip en abrikozen


Deze tajine maakte ik niet alleen voor mezelf maar ook voor buurtgenoten. Helaas onderging de site van thuisafgehaald in die week een update waardoor de bedankmailtjes niet goed doorkwamen. Ik weet niet of de afhalers ´m lekker vonden. Ik in elk geval wel.



Tajine met kip, zoete aardappel en abrikozen


(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 personen)
  • 3 theelepels venkelzaad
  • 3 theelepels komijnzaad
  • 3 theelepels korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 2 + 1 eetlepels olie
  • 800 gram kipfilet
  • 2 uien, in halve ringen
  • 200 gram venkel
  • 500 gram zoete aardappel
  • 500 gram aubergine
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 300 gram gedroogde abrikozen
Rooster venkel-, komijn- en korianderzaad even in een droge koekenpan tot het licht geurt. Doe in een kleine keukenmachine en maal fijn. Voeg dan uitgeperste knoflook, peper en 2 eetlepels olie toe en maal tot een pasta. Voeg eventueel een scheutje water toe.
Snijd de kipfilet in stukjes. Meng 2/3 deel van de specerijenpasta door de kip en laat minimaal 30 minuten intrekken. 
Verhit de ene lepel olie in een grote gietijzeren braadpan. Voeg de uien toe, bak even aan op hoog vuur en laat dan op het laagste vuur 10 minuten zacht smoren met de deksel op de pan. 
Halveer de venkel en snijd overdwars in dunne plakken zodat je reepjes krijgt. Doe deze na de 10 minuten bij de ui in de pan, voeg een lepel water toe en laat 5 minuten smoren. 
Schil de aardappel en snijd in blokjes van ± 1 cm. 
Snijd de aubergine in even grote blokjes. 
Knip de aubergine in reepjes. 
Schep de ui en venkel uit de pan. Veeg de bodem schoon met keukenpapier en verhit de pan nog een keer goed. Doe de kip in de pan en bak al omscheppend een paar minuten op hoog vuur. 
Doe dan de uien en venkel weer terug in de pan. Verdeel de aardappel, aubergine en abrikoos erover, voeg 4 dl water en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en laat dan met het deksel op de pan 20-25 minuten zacht pruttelen tot de groente gaar is. 
Schep de kip en groente in een schaal en dek af. Laat het vocht in de pan. Proef en breng op smaak met de rest van de specerijenpasta en eventueel zout. Als je het iets te dun vindt, kun je het eventueel iets binden met maizena of zo. Doe alle groente en kip weer terug in de pan en proef het eindresultaat. 
Lekker met couscous en korianderworteltjes. 

2 opmerkingen:

  1. Je kunt beter de link naar je thuis-afgehaald aanpassen denk ik want die leidt nu naar een inlogscherm. Ik denk dat je linkt naar de aanbieders-pagina ipv de 'afhalers-pagina', wat voor je lezers handiger is?

    PS: ik heb nu twaalf (!!) keer geprobeerd deze comment te plaatsen maar kom niet voorbij die lettercontrole... Ga het nog een paar keer proberen maar anders mail ik je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. he antje, ik heb even gekeken. Ik heb de link erop gezet toen ik zelf ingelogd was op mijn thuisafgehaaldaccount, en dan kom je op mijn profiel. Maar ja, dat is dus mijn eigen inlog, dus daar kan natuurlijk niemand in. Ga m aanpassen, maar ik ben bang dat ik daarvoor achter een computer moet gaan zitten, blogger is slecht te benaderen via de ipad. Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen