zondag 21 oktober 2012

Pruimenjam met sinaasappel en steranijs

Kan iemand mij uitleggen waarom pruimenjam rood wordt? Ik gebruikte pruimen met een paarsblauw velletje en geel vruchtvlees.

Pruimenjam met sinaasappel en steranijs

(6-7 potten)
 • 2 kilo pruimen (vuil gewicht)
 • 500 gram geleisuiker 2:1
 • 300 gram rietsuiker
 • 2 sinaasappels
 • 2-3 steranijs
Steriliseer de jampotten die je zo gaat vullen. 
Zet een schoteltje in de diepvries.
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit en steeltjes. Doe de pruimen in een grote, liefst wijde, pan. Schep beide soorten suiker erop. 
Boen de sinaasappels goed schoon. Rasp de schil er fijn af en pers ze uit. Doe rasp en sap bij de pruimen in de pan. Doe ook de steranijs erbij.
Breng de pruimen aan de kook. Roer geregeld zodat de suiker snel oplost en er niets aanbrandt. Laat het 4 minuten borrelend koken. (pas op je vingers vanwege spetters). Zet het vuur uit en test een druppel jam op het ijskoude schoteltje. Als de jam goed is, kun je de potten vullen. Anders moet het vuur weer aan en kook je de jam nog een minuut door en test je 'm dan opnieuw. 

2 opmerkingen:

 1. De jam wordt donkerder van kleur door het karameliseren van de suiker. Als je het net niet laat koken, rond 90 graden houdt, dan gebeurt dit niet en krijg je heerlijke jam. Hij moet misschien iets langer op het vuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He, wat leuk dat je de moeite neemt om een paar jaar oude vraag te beantwoorden. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen