vrijdag 16 november 2012

Brood met zaadjes en tijm

Bij een uitgebreid diner hoort ook een stukje lekker brood. Daarom bakte ik dit brood nog "even" snel. De verhoudingen van dit brood heb ik in mijn hoofd zitten, de broodbakmachine kneedt het deeg voor mij, het enige waar ik aan moet denken is dat ik ongeveer 3,5 uur voor etenstijd begin.


Brood met zaadjes en tijm


(1 brood)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 10 gram olijfolie
  • 8 gram gedroogde gist
  • 2,1 dl lauwwarm water
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 1 eetlepel lijnzaad
Doe alle ingredienten in de kom van de broodbakmachine of keukenmachine met kneedhaak. Kneed ± 8 minuten. Vet een kom in met wat olie en leg hierin de deegbal. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat ± 1 uur op kamertemperatuur rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld. 
Leg het deeg op een werkvlak en duw de lucht eruit. Verdeel in 3 delen en rol elk deel tot een dunne slang. Vlecht de 3 delen tot een vlecht. Leg de broodvlecht op een (met bloem bestrooide) bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat nog 30 minuten tot een uur rijzen. 
Warm de oven voor op 210C. Bak de broodvlecht in 25-30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. 
Laat afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen