zaterdag 10 november 2012

Pompoenpuree met blauwe kaas

Een weekje of twee geleden hadden we de eerste echte nachtvorst. Omdat pompoenen daar niet tegen kunnen heb ik degenen die er rijp uitzagen geoogst. Toen had ik dus 5 flespompoenen op de trap staan. Minstens 10, maar ik denk wel 13 kilo pompoen. Met een deel van de pompoen maakte ik deze puree.


Pompoenpuree met blauwe kaas

  • 1 kilo flespompoen (schoon gewicht)
  • 500 gram aardappels
  • 1/2-1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • eventueel scheutje melk
  • 150 gram fourme d´ambert (of andere blauwe kaas)
Schil de pompoen, verwijder pitten en draden en snijd in blokjes. Doe in een pan met een laagje water. Hak de peper fijn en doe, samen met de knoflook en wat zout, bij de pompoen. Breng aan de kook en laat 10-20 minuten zacht koken (pas op aanbranden) tot de pompoen zacht is. Als er nog veel water in zit, giet dat dan af. Stamp de pompoen fijn met een pureestamper.
Schil de aardappels, snijd in schijfjes en breng in krap water met wat zout aan de kook. Kook in ± 10 minuten gaar. Giet af en stamp fijn. 
Verwarm de gril voor.
Doe de pompoen bij de aardappels (of andersom als die pan groter is). Verwarm de melk en roer door de puree. Eventueel kun je de mixer erin zetten. 
Doe de puree over in een ovenschaal. Verkruimel de kaas erboven en zet 5-10 minuten onder de gril tot de kaas gesmolten is en bruine korstjes begint te krijgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen