dinsdag 19 februari 2013

Wortelsorbetijs

Samen met witte chocolademousse (die meer een vla was gebleven, dus aan dat recept moet nog gesleuteld worden), wortelamandelcake en amandelpraline vormde dit ijs de afsluiting van een uitgebreid etentje. 
Op het bord legde ik eerst een beetje praline en daarop het "bolletje" ijs. Je kreeg daardoor bijna een knettersuikereffect.

afbeelding-wortel-ijs

Wortelsorbetijs

(voor ongeveer 1 liter)
  • 750 ml wortelsap *
  • sap van 1 citroen
  • 150 gram suiker
  • 50 gram glucose
  • 2 eetlepels honing
  • 1 stijfgeklopt eiwit
Verwarm een derde van het wortelsap met de suiker en glucose. Roer totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur uit. Roer dan het citroensap, de rest van het wortelsap en de honing erdoor. Laat afkoelen tot koelkastkoud. 
Meng het stijfgeklopte eiwit er voorzichtig door. Giet het mengsel in de ijsmachine. Laat in ongeveer 45 minuten tot ijs draaien. Waarschijnlijk moet je het nog navriezen in de vriezer. 
Bij mij werd een redelijk vast, maar geen korrelig ijs. Moeilijk om bolletjes van te scheppen, maar wel schraapbaar. 

* de smaak van het wortelsap bepaalt erg de smaak van het ijs; ik gebruikte een fles van zonnatura. je kan natuurlijk ook zelf met een sapcentrifuge wortelsap maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen