Geroosterde bloemkool met kruidenrijst en saffraansaus
(4 personen)- 1 bloemkool in roosjes
- sap en rasp van 1 citroen
- 1 theelepel gemberpoeder
- 3 teentjes knoflook
- 1,25 deciliter yoghurt
- snuf cayennepeper
- 1/2 theelepel zout
- 300 gram basmatirijst
- 3 eetlepels gedroogde cranberrys
- 2 eetlepels van elk: verse munt, peterselie, koriander (fijngehakt)
- 30 gram boter
- 1 grote ui, heel fijn gesnipperd
- paar draadjes saffraan
- 2 eetlepels witte wijn
- 3 eetlepels crème fraîche
- 4 eetlepels hazelnoten
Meng de yoghurt met het gemberpoeder, citroensap en -rasp, cayennepeper, zout in een ovenschaal. Pers de knoflook erboven uit en roer door. Schep de bloemkoolroosjes erdoor en laat minimaal een half uur intrekken.
Verwarm de oven voor op 180 C en rooster de bloemkool in ongeveer 30 minuten gaar. Schep een of twee keer om.
Kook ondertussen de rijst gaar. Hak de cranberrys ook grof en meng vlak voor het serveren samen met de kruiden door de rijst.
Maak ondertussen ook de saus. Doe hiervoor de saffraan in 4 lepels warm water en laat even staan. Verhit de boter in een klein pannetje en fruit de ui aan. Zet het vuur laag en laat zo'n 10 minuten zacht pruttelen. Doe de saffraan met vocht, de wijn en wat peper en zout erbij. Laat nog 2 minutten pruttelen en laat iets afkoelen. Roer dan de crème fraîche erdoor.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruine vlekken beginnen te krijgen. Laat afkoelen en hak grof.
Schep de rijst in een mooie schaal. Verdeel de bloemkool erover. Druppel de saus erover. Bestrooi met hazelnoten.
Wij aten er nog een salade van rauwe witlof, wat rauwe rode kool en sinaasappel bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten