maandag 11 februari 2013

Sticky rice versie 2

Vakantie in Thailand kan natuurlijk niet zonder sticky rice met mango. Op de markt van Chiang Mai heb ik lekkere gegeten. De enige keer tijdens de vakantie dat ik gekookt heb, maakte ik het zelf. Nou ja, zelf? De sticky rice was al klaargemaakt, de mango was ook al gesneden. Het enige dat we nog deden was de kokosmelk met de suiker koken.

Omdat dit toch een behoorlijk favoriet toetje van manlief is, maakte ik dit ook al wel eerder. Niet altijd was ik even enthousiast. De rijst lukte niet altijd even goed. Daarom besloot ik de in Thailand bekeken methode te volgen. Hiervoor wordt de rijst geweekt en gestoomd, en later weer opgewarmd in de kokossaus. Voortaan maak ik het op deze manier.

Sticky rice versie 2

  • 350 gram kleefrijst
  • 2-2,5 dl kokosmelk
  • 50-75 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • mango
Doe de rijst in een kom of pan en giet er zoveel water bij dat de rijst goed onder staat. Laat een nacht weken. 
Doe de rijst in een stoommand en stoom de rijst in ongeveer 20 minuten gaar. Wanneer je stoommand grote gaten heeft, kun je deze ook bekleden met een laagje kaasdoek zodat de rijst niet door de gaten valt. Laat afkoelen.
Verwarm de kokosmelk met de suiker en een snuf zout en laat de suiker oplossen. Proef of je het zoet genoeg vindt. 
Voor het serveren warm je kokossaus weer op, roert de rijst erdoor heen en zet het vuur uit. Eten als het warm, lauw of op kamertemperatuur is met blokjes mango erbij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten