zondag 7 april 2013

Oranjebitter

Bij het bladeren in mijn kookboeken kwam ik in Homemade van Yvette van Boven haar recept voor oranjebitter tegen. Omdat dit jaar 30 april toch wel bijzonder wordt, staat er nu een pot in de vensterbank met sinaasappelschillen op alcohol. Als je nu begint, kun jij ook op de (voorlopig) laatste koninginnedag je zelfgemaakte oranjebitter drinken.
Yvette gebruikt wodka, wij hadden nog obst staan. Het gaat erom dat je een neutrale, sterke (35-40%) drank als basis gebruikt, dus er is vast nog meer mogelijk. Verder droogt ze  sinaasappelschillen in de oven, maar ik legde de schillen een tijd op de verwarming. Het is toch nog geen lente....
En ik maakte maar de halve hoeveelheid. Een liter oranjebitter, dat is tegen de tijd dat Amalia koningin wordt nog steeds niet op.

Oranjebitter

afbeelding-oranjebitter-zelfgemaakt
(1 liter)
  • schil van 1 sinaasappel
  • schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel anijszaad
  • 8 kardemompeulen
  • 0,5 liter wodka
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • goed afsluitbare pot, inhoud 0,5 liter
  • mooie fles, inhoud 1 liter
Schil met een dunschiller de schil van een sinaasappel en citroen. Neem zo weinig mogelijk wit mee, en  schraap als dat toch is meegekomen, uit de schillen. 
Laat de schillen een uurtje drogen in een oven van 40-50C tot ze hard zijn. Op de verwarming leggen werkte ook.
Kneus het anijszaad en de kardemompeulen in een vijzel. Doe ze in de pot. Doe ook de gedroogde schillen erbij. Giet de wodka erbij en sluit de pot goed af. Zet de pot op een warm plekje in je huis en schud er elke dag even mee. 
Na 3 weken maak je een siroop van 0,5 liter water met de suiker door deze samen te verwarmen en de suiker op te lossen. Laat afkoelen. 
Zeef de wodka door een zeef met daarin een stukje kaasdoek. Meng de suikersiroop met de wodka en doe over in een mooie fles. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen