vrijdag 12 april 2013

Een kijkje in de keuken van Estée

Waar een schoolplein al niet goed voor is... In het begin van het jaar liep er ik zomaar Estée Strooker (Masterchef Nederland 2010) tegen het lijf. Niet dat ze kinderen heeft die op dezelfde school zitten maar ze was mee met iemand die weer incidenteel familie moest ophalen. Dus ik greep mijn kans en heb even met haar gepraat. Aan het eind van het gesprek floepte er zomaar mijn vraag uit of ik een dagje mocht meelopen in haar restaurant, 't Amusement. Daar reageerde ze enthousiast op.
Twee weken geleden was het dan zover. Om 12 uur was ik er. Het keukenteam was er al eerder omdat op donderdag de bestellingen binnen komen, maar opruimen in een vreemde keuken is niet zo handig. Op donderdag begint de nieuwe week. Daarom moet er op die dag meer worden voorbereid, de rest van de dagen (vrijdag tot en met zondag) wordt er meer aangevuld.
Een beetje onwennig in een vreemde keuken, maar ik kon direct wat doen. Aardbeiplakjes op de mandoline schaven waarna ze met suikerstroop werden bestreken en op lage oventemperatuur gedroogd werden. De restjes aardbei verdwenen in het aardbeienijs. Het leverde mooie aardbeienplakjes op die als garnering voor het dessert van die avond (mooie roze rabarber uit de oven met aardbeienijs, een toefje gebrande marshmallowcreme) gebruikt werd. Op zich niet moeilijk om te doen, maar thuis ga ik niet voor 20 plakjes aardbei de oven een uur aanzetten.
Na deze start heb ik de rest van de dag van alles en nog wat gedaan. Chocolademousse gemaakt. (1:1:1 van chocolade, room, geklopte room), kwartelpootjes afgesneden, aardappelgratin, tuinbonen gedopt en dubbelgedopt, kippenborst platslaan en oprollen in plastic folie zodat dat in een warmwaterbad langzaam gegaard kon worden, zanddeeg in vormpjes gedaan, aardpeer- en pastinaakchips gebakken (ik verbaasde me erover hoeveel plakjes je van een aardpeer kan schaven)  en nog een heleboel andere dingen. De echte koks verzonnen wel wat voor me. Niet alleen koken maar ook afwassen. De vaste afwasser had tentamens, dus die was er niet.
Tijd om rond te kijken had ik ook. Een beetje hebberig wordt je er wel van. Maar zeg nu eerlijk, hoe vaak zal ik een vacumeermachine, een thermomixer, een pacojet, een professionele au-bain-marie nu echt thuis gebruiken? Alhoewel, die thermomix is wel erg gaaf. Dus als iemand voor de rest van mijn leven van een verjaardagscadeau af wil zijn....
Voor opening nog net tijd voor de personeelsmaaltijd: gekookte aardappels, bloemkool, verse worst en een kaassausje. Dat eet ik nooit (meer). Mannetje Q zou ik daar best blij mee maken, manlief wat minder.
En daarna service. Jammergenoeg was het nou net deze avond niet zo heel druk. Dus geen stressvolle verhitte keukentaferelen. Tussendoor kwam de moeder van Estée de friandises brengen die je bij de koffie of thee kan bestellen. Daar heb ik op het laatst ook nog van gesnoept. Lekkere macarons.
Het was heel erg leuk om te doen. Bedankt Estée en team van die dag, want jullie zaten zomaar met mij opgescheept.
Ergens blijft het wel kriebelen hoor. . Maar ja, avonden en weekenden inleveren, dat blijft een drempel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten