maandag 15 april 2013

Key lime pie

afbeelding-limoentaart
Het is alweer even geleden dat ik deze taart maakte. Ik heb, op het moment dat ik dit schrijf, net een stukje andere limoentaart op. Het idee om gecondenseerde melk te gebruiken heb ik van een ander blog vandaan, maar ik weet niet meer welke. Dus excuus voor het niet-linken.
Bij het zoeken naar waar ik dit idee vandaan had, kwam ik wel een heeeeleboel andere key lime pie recepten tegen. Ik ben niet authentiek, want in de meeste recepten wordt een korst van verkruimelde koekjes of crackers met gesmolten boter gebruikt.

De gecondenseerde melk geeft een hele zachte structuur aan de vulling. De reden dat ik deze hoeveelheid maakte, was dat ik nog een half blikje gecondenseerde melk in de vriezer had liggen. Dat spul blijft heel "kneedbaar" in de vriezer. Grappig om te voelen.

Key lime pie

(2 quichevormen van 12-14 cm doorsnee)
  • iets meer dan 200 gram korstdeeg (gemaakt van 130 gram bloem, 65 gram boter, 10 gram suiker en iets ijskoud water)
  • 1/2 blikje gecondenseerde gezoete melk
  • 1 dl slagroom
  • 2 limoenen, rasp en sap
  • 1 ei
Meng bloem, boter en suiker door elkaar in de kom van een keukenmachine. Meng een eetlepel ijskoud water erdoor tot het deeg een bal vormt. Voeg eventueel nog een drup water extra toe. Wikkel in plastic folie (of doe in een boterhamzakje) en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Leg een velletje bakpapier op de bodems van een taartvorm met losse bodem en vet de zijkanten in. Verdeel het deeg in twee delen. Rol het deeg uit tot lappen die een 3 cm grotere diameter hebben dan de taartvorm en bekleed de vormen met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodems. Leg een velletje bakpapier (of silliconenvel) op de deegbodems en leg er een steunvulling op. Bak de deegbodems 20 minuten op 175C. Verwijder de steunvulling en het vel bakpapier. 
Terwijl de taartbodem blind gebakken wordt, maak je de vulling. Roer hiervoor de gecondenseerde melk, slagroom, limoensap en -rasp en het ei door elkaar. Giet de vulling in de voorgebakken deegbodems. Bak de taartjes nog 25-30 minuten op 175C tot de vulling net gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten