zondag 29 september 2013

Frittata met zoete aardappel, geitenkaas en rode ui (foodblogswap)

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap en mocht ik koken van onze franse keuken van Lisette. Een echte Franse keuken, want Lisette woont in Frankrijk waar ze voor de gasten van haar chambres & table d'hotes erg lekkere gerechten kookt als ik haar blog zo doorlees.
Omdat ik de laatste keren iets zoets van een ander blog gemaakt heb, wou ik graag iets hartigs maken. Dat lukte prima, Lisette's blog biedt genoeg variatie. Ik koos voor deze frittata met de lekkere combinatie van zoete aardappel, geitenkaas en zoetzure rode ui. Erg lekker. Enige probleem dat ik altijd heb met een frittata of tortilla is om 'm netjes uit de pan te krijgen. Dat lukte deze keer ook niet zo goed, dus ik ben maar wat blij dat ik al een foto van de ingrediënten had gemaakt.
Samen met een grote schaal vol gegrilde courgette, rauwe venkel, gekookte broccoli, gegrilde groene paprika, maiskorrels, gekookte venkel, een lente-uitje bestrooid met zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes was dit mijn avondeten.

Frittata met zoete aardappel, geitenkaas en rode ui

  • 1 rode ui, in halve dunne ringen
  • klontje boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 500 gram zoete aardappel
  • 4 eieren
  • peper, zout
  • paar blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 80 gram zachte geitenkaas
Verhit de boter in een koekenpan. Fruit de uien een paar minuten. Bestrooi met de suiker en bak nog 2 minuten. Blus af met de azijn en bak nog 1 minuut. Schep de ui op een bordje. 
Schil de zoete aardappel en snijd in kleine (zijde ± 1 cm) blokjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan en iets zout. Breng aan de kook en kook dan nog ± 5 minuten tot ze net gaar zijn. Giet af en schep op een bord. 
Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eieren los met flink wat peper en zout en een lepel water. 
Meng de aardappel met de ui. Verkruimel de geitenkaas erboven en knip de basilicum erboven fijn. Meng voorzichtig door elkaar en meng tegelijk een lepel olie erdoor. 
Verhit een ovenbestendige koekenpan (of gasbestendige ovenschaal) en doe er nog een scheutje olie in. Schep het aardappelmengsel in de pan en giet daarna het ei erover. Bak 3 minuten. Zet daarna de pan nog 10 minuten in de oven. Eventueel kun je de grilfunctie gebruiken als de bovenkant van de frittata nog vochtig blijft. 


1 opmerking:

  1. Hi Johanneke, wat een leuk bericht! Ik ben blij dat je de frittata lekker vond. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

    BeantwoordenVerwijderen