maandag 5 mei 2014

Zoete broodkrans met abrikozen en marsepein

In de Delicious van april 2014 stond een hele mooie broodkrans met abrikozen en marsepein van Paul Hollywood. Hier staat het originele recept mèt supergelikte foto. Wel in het Engels, en een andere foto dan in de Delicious.  Daarbij vergeleken is mijn brood maar een zielig geval.

Het deeg vond ik erg zacht zodat het in elkaar draaien van de 2 benen erg lastig ging. De vulling was zo zwaar dat het deeg direct naar beneden viel. Daarom heb ik maar 2 of 3 slagen gemaakt en toen maar de krans rond gemaakt.
De tweede rijs ging bij mij ook niet echt goed. Het brood bleef het formaat houden zoals ik het gevormd had.
Maar het eindresultaat in smaak was wel heel goed. Manlief en mannetje Q waren beiden erg enthousiast. Maar ja, wat wil je ook met 200 gram marsepein? Ik vond 'm zelf iets te zoet hierdoor en zal een volgende keer iets minder marsepein gebruiken. Sttt, niet zeggen tegen de beide mannen.

Zoete broodkrans met abrikozen en marsepein


Deeg:
  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 8 gram droge gist
  • 50 gram zachte boter
  • 135 ml melk, handwarm
  • 1 ei, losgeklopt
Vulling:
  • 120 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 90 gram zachte boter
  • 70 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 35 gram bloem
  • 60 gram rozijnen
  • 65 gram walnoten, grof gehakt
  • 200 gram marsepein
  • abrikozenjam om te bestrijken na het bakken
Zet de avond tevoren de gedroogde abrikozenstukjes in het sinaasappelsap in de week.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de broodbakmachine en kneed ± 5 minuten tot een zacht deeg. Leg het daarna op een iets met bloem bestoven werkvlak en kneed nog ± 5 minuten met de hand door. 
Vet een kom in met een klein beetje olie. Leg de deegbal hierin en keer 'm om zodat alle kanten licht ingevet worden. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat rijzen tot de deegbal twee keer zo groot is geworden. Dit kan 1-3 uur duren. 

Klop voor de vulling de boter met de suiker tot een romig mengsel. Meng er de bloem door. Meng dan de uitgelekte abrikozen, rozijnen en de walnoten erdoor. 

Rol het gerezen deeg uit tot een lap van ± 25 bij 33 cm. Verdeel het abrikozenmengsel erover. Rol de marsepein uit tot een iets kleinere lap en leg deze op het abrikozenmengsel. Rol de lap vanuit de lange kant op tot een rol. Snijd deze in de lengte in tweeën maar laat aan een kant aan elkaar zitten. Denk aan een broek met twee pijpen. Draai deze benen om elkaar heen als een spiraal. Vorm dan deze gedraaide rol tot een krans. Leg de krans voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en bedek met een vochtige theedoek (of stop met bakplaat en al in een grote plastic zak). Laat de krans nog 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200C. 

Bak de krans in 25-30 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster. Bestrijk de krans met abrikozenjam. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen