zaterdag 27 februari 2016

Aardpeersoep met five spice poeder

Nu ik geen volkstuin meer heb, kook ik nog maar heel zelden met aardperen. Terwijl ze best goed verkrijgbaar zijn. Ze hebben ze zelfs standaard bij de Lidl. Daar kocht ik ze dan weer niet. Dat deed ik op de markt. Ze waren niet duur en zagen er wel goed uit. Soms heb je aardperen die al wat gerimpeld zijn en zacht aanvoelen. Dan moet je ze niet kopen. Toen moest ik verzinnen wat ik er mee ging koken. Dat werd -een beetje simpel - soep. Om toch een klein beetje creatief te zijn, deed ik er als smaakmaker five spice poeder in. Het spice slaat niet op pittig maar op specerijen. Five spice is - hoe logisch - een mengsel van 5 specerijen: kaneel, steranijs, kruidnagel, venkelzaad en sichuanpeper. De mensen die de soep proefden moesten aan speculaaskruiden denken. 



Aardpeersoep met five spice poeder

  • 2 eetlepels boter
  • 1/2 ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 kleine aardappel, in blokjes (± 100 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels five spice poeder
  • 750 gram aardperen, geschild en in stukjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 theelepel azijn (als je hebt: zwarte rijstazijn)
Smelt de boter in een soeppan en bak de ui en aardappel even aan. Doe dan een deksel op de pan en laat ui en aardappel op het laagste vuur 10 minuten smoren. Pers dan de knoflook erboven uit en roer het five spice poeder erdoor. Voeg de aardperen, 1,25 liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Breng weer aan de kook en laat daarna op laag vuur met een deksel op de pan ± 25 minuten pruttelen tot de aardpeer zacht is. Pureer de soep met de staafmixer en roer de azijn erdoor. Proef of je er eventueel nog wat peper of zout door wilt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen