donderdag 25 februari 2016

Indiase hachee

Vanwege de gebruikte specerijen noem ik dit recept Indiase hachee. De kans dat een Indier deze hachee zal eten is echter niet zo groot. Een groot deel van de bevolking van India eet om religieuze redenen geen rundvlees. In Nederland zullen dat niet zoveel mensen zijn, dus ter afwisseling van de Hollandse hachee is dit een lekker stoofgerecht. 

In het recept gebruik ik geen azijn maar tamarinde als zure component om het vlees mals te laten worden. Een tamarindepeul ziet er uit als een doppinda, maar dan 2 keer zo groot, heeft een gladdere buitenkant, en is bruin. Het vruchtvlees wordt, inclusief zaden, in vierkante pakjes verkocht. Daar moet je dan tamarindewater van maken. Hoe je dat doet zie je in de foto's hieronder. Overigens kun je ook dunne, gezeefde tamarindepasta kopen, maar die ik had vond ik niet zo lekker. 








Indiase hachee

  • 40 gram tamarinde(pulp)
  • 1 kilo sucadelapjes
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 uien, in kwartringen (± 300 gram)
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes
  • 3 centimeter verse gemberwortel, geraspt
  • 1 groene peper, fijngehakt (of wees lui en gebruik sambal)
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 geraspte wortel (± 150 gram)
Doe de tamarinde in kleine stukjes in een kommetje. Giet er 1 deciliter kokend water over en laat even staan. Wrijf daarna met je vingers de pulp van de pitten en wrijf daarna door een zeef. Druk er zoveel mogelijk pulp en vocht uit. Zet het tamarindewater even opzij. De pitten en vezels kunnen daarna weg. 
Snijd de sucadelapjes in blokken van ± 2 bij 2 centimeter. 
Verhit de helft van de boter in een grote braadpan. Voeg de helft van het vlees toe en laat rustig aan een kant een bruin kleurtje krijgen. Draai om. Schep het vlees als het rondom gebruind is uit de pan op een bord. Verhit de rest van de boter en bak de andere helft van het vlees ook rondom bruin. Schep ook uit de pan. Verhit de olie in de pan. Bak de uien, knoflook, gember en groene peper een paar minuten tot de ui iets begint te kleuren. Voeg het vlees weer toe. Roer de peper, zout naar smaak en kurkuma erdoor en voeg het tamarindewater en 1 deciliter kokend water toe. Roer alles goed door elkaar en laat het vlees op het kleinste pitje 2-2,5 uur sudderen. Laat de laatste 15 minuten de geraspte wortel meesudderen. Proef of de jus goed op smaak is, en pas anders aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen