vrijdag 19 februari 2016

Kibbeling

Mooi visje he? Dit is een heek. Vroeger lid van de kabeljauwfamilie, tegenwoordig een aparte familie in de orde van de kabeljauwachtigen. Wist ik ook niet, maar dat schrijft wikipedia. Ik denk dat de heek heel blij is dat hij nu zijn eigen familie heeft. 

Ik heb 'm zelf gefileerd. Ik vond het vlees wel erg zacht. Je trok het snel kapot. Maar misschien lag dat ook aan de kwaliteit van de vis. Wel prettig was dat er erg weinig kleine graatjes en pinbones (de "zijgraten") in zitten. Dus wat dat aangaat, is het makkelijke vis om zelf te fileren. In dit geval wilde ik ook geen mooie filets hebben, maar stukjes om te frituren. Dus dat het er niet zo mooi meer uitzag was niet zo erg. 


Kibbeling / gebakken vis


  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • ± 1,5 deciliter koolzuurhoudend bronwater
  • de viskruiden van hieronder
  • (zonnebloem)olie om in te frituren
  • 400-500 gram filet van witvis, in stukjes van 2-3 centimeter
Doe het bakmeel en de viskruiden in een kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Giet hierin een beetje van het bronwater en meng met een garde tot een beslag. Doe er telkens een beetje bronwater bij tot je een beslag hebt dat iets dikker is dan pannenkoekenbeslag. 
Verhit de olie tot 180C. Je kunt een frituurpan gebruiken, of een zware, gietijzeren, pan op het fornuis gebruiken. Nadeel van vis frituren is dat de olie daarna vissig ruikt en smaakt. Om er daarna dan weer friet in te maken, vind ik niet zo lekker. Daarom frituurde ik in een pan op het fornuis. Dan heb ik minder olie nodig. Die olie gebruikte ik (gezeefd) daarna nog 1 keer om vis in te bakken cq te frituren. 
Haal de stukjes vis door het beslag, laat iets uitdruppen en leg ze voorzichtig in de hete olie. Bak de stukjes vis in 3-4 minuten gaar en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. 



Viskruiden voor gebakken vis

  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 5 kruidnagels
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel zout
Maal mosterdzaad, venkelzaad, kruidnagel en zwarte peper in een koffiemolen tot fijn poeder. Doe in een kommetje en meng met de andere specerijen en het zout.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen