donderdag 9 juni 2016

Hartige taart met courgette en tomaat

Het meinummer van Delicious gaf prachtige foto's van een aantal vegetarische hartige taarten met veel kleur. Het leuke in deze recepten was dat de taarten na het bakken nog een topping kregen van verse kruiden of rauwe groenten. Alle taarten zagen er fantastisch uit. Ik maakte dan ook 3 van de 4 recepten min of meer. Op deze deed ik zelf geen topping, maar ik gaf er wel een salade bij. Mijn taart ziet er dan ook wat minder fantastisch uit. 



Hartige taart met courgette en tomaat


  • 400 gram speltmeel
  • 200 gram koude boter, in blokjes
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel (dragon)azijn
  • 2-3 eetlepels ijskoud water
  • 2 courgettes (± 550 gram)
  • 500 gram kleine trostomaatjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 75 gram amandelen, grof gemalen
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 15 grote blaadjes basilicum, in reepjes
  • 3 eetlepels kappertjes, grof gehakt
  • beetje melk
Meng het meel en de boter in een keukenmachine door elkaar tot het eruit ziet als broodkruim. meng dan de azijn en een deel van het water toe. Meng kort tot het deeg bij elkaar komt en voeg als het nodig is de rest van het water toe. Pak de deegbal in een plastic zakje en leg in de koelkast. Je kunt het deeg ook de avond van tevoren maken of invriezen. Haal het wel een half uurtje voordat je gaat rollen uit de koelkast. Of je moet heel sterk zijn. 
Snijd de courgette in de lengte doormidden en de helften overdwars in dunne plakjes. Meng de courgette met de tomaatjes, rozemarijn, olie en knoflook in een ovenschaal. Rooster de groenten op 180C in ± 45 minuten gaar. Laat daarna uitlekken. Vang het vocht op, want daarin zit veel smaak. Dat kun je erg goed gebruiken in een pastasaus of soep. Vis de rozemarijn en knoflook eruit. De rozemarijn kan weg. 
Meng de gemalen amandelen, geraspte kaas, geperste knoflook, kappertjes en basilicum door elkaar. 
Leg een bakmatje op een bakplaat. Rol het deeg daarop uit tot een zo groot mogelijke cirkel. Verdeel het amandelkaasmengsel over de bodem. Leg hierop de uitgelekte tomaat en courgette. Vouw de randen van het deeg om de groente hee. De taart blijf deels open. Bestrijk het deeg met wat melk. Bak de taart in ± 45 minuten goudbruin. 
Geef er een frisse salade bij.

(mijn variatie op het Instagramrecept van mei 2016 van Delicious)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen