woensdag 15 juni 2016

Irish teabrack (rozijnencake) met dirty chai

Ooit vonden mijn zusjes in de trein een hele, gesloten verpakking van thee met chocoladesmaak van Celestial Seasonings. Dat was geen succes. Volgens mij zijn die zakjes in de container beland. Later kreeg ik een thee met onder andere cacao en roze peper erdoor om te proeven. Ook die thee was niet echt mijn smaak, alhoewel het pakje wel helemaal op is gegaan aan thee zetten en een klein beetje in een toetje. Een paar maanden geleden zat er in een #foodybox die ik kreeg een pakje dirty chai van Celestial Seasonings; een mengsel van zwarte thee, specerijen en espresso. Mijn negatieve oordeel over thee met cacao trok ik door naar thee met koffie. Het pakje gaf ik zonder van de thee te proeven weg.Toch gebruik ik deze dirty chai in deze variant van een Irish teabrack, een soort kruidige cake met veel in thee geweekte rozijnen. Hoe kwam ik er aan? Een lezing over thee door Mariella Erkens en proeven hoe thee, waaronder de dirty chai, eten kan beïnvloeden kon ik niet weerstaan toen ik een uitnodiging kreeg voor het #dirtychaievent van een tijdje geleden. Mariella stortte een schat aan thee-informatie over ons uit en liet een aantal gerechten proeven waar zelfs de thee in verwerkt zat. Na afloop kreeg ik een pakje mee. 

Dus toen had ik weer een pakje in huis. Ter afwisseling van de groene thee die ik meestal drink is dit een lekker ander kopje thee. 's Winters in plaats van warme chocolademelk lijkt me ook een goed idee, want als je er echt een chai latte van maakt, valt het wel zwaarder dan een gewoon kopje thee. Voor mijn blog wilde ik er iets anders mee doen. Toen zag ik deze post van Antoinette voorbij komen en werd daardoor geïnspireerd om mijn Irish teabrack weer een keer te maken. In plaats van zwarte thee en aparte specerijen nu sterke chai.


Irish teabrack met chai


 • 250 milliliter kokend water
 • 1 zakje chai
 • 250 gram rozijnen
 • 1 ei
 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels melk
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
Doe het zakje chai in een hitte bestendig kom en overgiet met kokend water. Laat ± 15 minuten rustig trekken tot een sterke thee. Vis dan het zakje eruit en doe de rozijnen in de warme thee. Laat de rozijnen een paar uur of een nacht wellen. 
Leg een stukje bakpapier op de bodem van een cakevorm en vet de zijkanten in.
Klop het ei met de suiker en de melk door elkaar. Roer de niet opgenomen thee erdoor. Meng het zelfrijzend bakmeel erdoor. Meng de geweekte rozijnen voorzichtig door het beslag. Giet het beslag in de vorm en bak de irish teabrack op 170C in 75-85 minuten gaar. 
Laat iets afkoelen in de vorm en stort daarna op een rooster om verder af te koelen. Lauwwarm is de rozijnencake ook erg lekker. 

* het #dirtychaievent werd voor Celestial Seasonings georganiseerd door Kroonophetwerk. Ik was er bij, maar was niet verplicht erover te schrijven. Als ik de dirty chai toch niet lekker had gevonden was dit stukje niet geschreven.

2 opmerkingen:

 1. Chai Latte mmm lekker! Bij de Siempie L.evelt heb je Indian chai groene thee, erg lekker als afwisseling van de groene thee jasmijn. Neem ik wel mee van het weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker! Ik ga nu mijn taart bakken.

  BeantwoordenVerwijderen