vrijdag 3 juni 2016

Bulgogi


Bulgogi is een Koreaans rundvleesgerecht. In authentieke bulgogi wordt het vlees klaargemaakt op de bbq. Ik bakte het vlees op hoog vuur snel aan, schepte het even op een bord en mengde het later weer met de saus. Toch herinnerde het manlief aan het vleesgerecht dat hij ooit in Korea at. Ik denk zelf dat dat vooral door het sausje van onder andere gochujang en miso kwam. 


Bulgogi


  • 400 gram ribeye, in plakjes
  • 1 peer, geraspt
  • 1/2 ui, fijngehakt
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 wortels, in schuine plakjes (± 200 gram)
  • 2 eetlepels miso
  • 1 eetlepel gochujang
  • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel heel fijn gehakte ui
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • olie om te roerbakken
  • lenteui, schuin gesneden om te garneren
Maal de peer en ui met de staafmixer (of in een kleine keukenmachine) tot puree. Maal dan gember tot en met sesamolie erdoor. Meng het vlees en de wortel met deze marinade in een kom en laat minimaal een half uur, maar het liefst een paar uur intrekken. Vis het vlees uit de marinade (bewaar de marinade voor de saus) en laat een beetje uitlekken. 
Verhit een wok tot heet, voeg wat bakolie toe en bak de plakjes rib-eye op hoog vuur 1-2 minuten tot ze rondom licht gekleurd zijn. Schep uit de pan op een (warm) bord (dek eventueel af met aluminiumfolie) en doe de marinade samen met de wortelplakjes in de pan. Bak even op hoog vuur en doe er dan een scheutje water bij. Laat een paar minuten pruttelen tot de wortel beetgaar is. Voeg dan de plakjes vlees weer toe en laat nog heel even meewarmen. 
Maak terwijl de wortel pruttelt het pittigzoute sausje om over je kom eten te druppelen. Roer hiervoor de miso tot en met sesamzaad door elkaar. Voeg eventueel een klein beetje water toe om het iets losser te maken. 
Je hebt dus 2 sausjes: je doet de marinade later weer terug bij het vlees en je hebt het misosausje om - als je rijst + vlees op je bord ligt - daar over heen te sprenkelen. 

Erbij aten wij gebakken minipaksoi met wat sesamzaad, gember en knoflook en wat zoetzure komkommmerreepjes en natuurlijk rijst. 

Bronnen voor mijn soort van bulgogi: een recept uit het maartnummer van 2016 van BBC GoodFood en dit Koreaanse receptenblog.




1 opmerking:

  1. Ingrediënten voor de saus niet echt heel duidelijk vermeld vlees staat nu te marineren ben benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen