vrijdag 24 juni 2016

Cheesecake met aardbeien (foodblogswap)


Voordat het zomervakantie wordt, doe ik nog 1 keer mee met de foodblogswap. Ik mocht iets lekkers uitzoeken van de blog van Dorien, www.doortjeskeuken.nl. Zij is een zoete blogger met veel lekkere taarten op haar blog. Haar zelfgemaakte amarenakersen leken me wel wat, zeker omdat het nu kersentijd is. Toen kwam de Lidl met haar Italiaanse weken, en waren ze daar weer even verkrijgbaar, dus koos ik voor de frambozen-cheesecake. Nou ja, bij mij werden het aardbeien. Om dezelfde budgettaire reden. Aardbeien zijn nu eenmaal goedkoper dan frambozen. Ik moet toch maar weer frambozen langs de oprit gaan proberen.

Van een cheesecake zoals deze wordt de bodem best snel vochtig en de vulling gaat ook een beetje inzakken. Omdat manlief in het buitenland is, en mannetje Q ook niet de hele tijd thuis is, maakte ik het halve recept. Dat zijn overigens nog steeds 8 prima stukken taart.

Cheesecake met aardbeien

(vorm van 16 centimeter doorsnee)
 • 100 gram biscuitjes
 • 50 gram boter
 • 400 gram roomkaas
 • 75 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 15 gram bloem
 • 150 gram uitgelekte kwark *)
 • 1,5 ei *)
 • 250 gram aardbeien
 • 2 eetlepels aardbeienlimonadesiroop
 • 1/2 zakje taartgelei
 • 1,1 deciliter water
Klem een stuk bakpapier tussen de rand en de bodem van een springvorm of leg een stuk bakpapier op de bodem van een vorm met een losse bodem. 
Verkruimel de biscuitjes in een kleine keukenmachine of doe ze in een stevig zakje en plet ze met een deegroller. Smelt de boter en roer de gesmolten boter en biscuitkruimels door elkaar. Verdeel over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Roer de roomkaas met de suikers en bloem los. Meng de kwark en de eieren erdoor. Roer goed zodat alles mengt, maar niet te hard want je wilt niet te veel lucht in je mengsel omdat er anders straks barstjes in de taart komen. 
Verdeel het roomkaasmengsel over de bodem en bak de cheesecake 10 minuten op 180C. Verlaag dan de temperatuur naar 110C en bak de taart nog 50 minuten. Het midden moet nog een tikje wiebelig zijn. Laat de taart nog een uur in de warme, maar uitgezette, oven staan. Laat dan nog iets verder afkoelen en zet 'm daarna een paar uur in de koelkast om verder op te stijven. 
Maak de aardbeien schoon en halveer. Leg ze in een mooi patroon bovenop de cheesecake. Roer limonadesiroop, water en poeder voor taartgelei door elkaar. Breng al roerend aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Laat afkoelen tot het nog wel vloeibaar is, maar niet erg heet, want dan smelt je taart. Strijk de gelei met een kwastje over de aardbeien zodat elke aardbei mooi glimt en verdeel de rest over de holtes tussen de aardbeien. Laat nog een uurtje in de koelkast staan voordat je de taart aansnijdt. 

*) Doe een stukje kaasdoek in een zeef. Schep hierin een bak magere kwark (500 gram) en laat een paar uur uitlekken. Op die manier wordt de kwark wat steviger en wordt de bodem van de cheesecake iets minder snel vochtig. Weeg 150 gram af en eet de rest als toetje of ontbijt. 
*) gooi dat halve ei niet weg. Ik had zelf nog een klein beetje ei nodig om brood dat ik ging bakken mee te bestrijken, de rest gebruikte ik volgende dag voor mijn gebakken eitje bij het ontbijt, dat die keer dus uit iets meer dan 1 ei bestond. 

3 opmerkingen:

 1. Lekker!! Mannetje past trouwens echt al niet meer hoor, agz van maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad erg geslaagd. Waar staat agz voor? Mag je ook emailen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt wel een stek van onze frambozenstruik krijgen. Heb je weer een kindje van jouw oude struik.

  BeantwoordenVerwijderen