maandag 13 juni 2016

Panna cotta met vlierbloesem en aardbeien

De vlier bloeit nu volop. Lekker om siroop mee te maken. Dat ga ik dit jaar niet doen, want ik heb nog vlierbloesemsiroop van vorig jaar staan. Wel plukte ik een paar mooie schermen om het roommelkmengsel voor deze panna cotta mee van een smaakje te voorzien.


Panna cotta met vlierbloesem en aardbeien

  • 5 vlierbloesemschermen
  • 2 deciliter slagroom
  • 3 deciliter volle melk
  • 4 blaadjes gelatine
  • 40 gram suiker
  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel vlierbloesemsiroop (of suiker)
Schud de vlierbloesemschermen voorzichtig uit om beestjes te verwijderen. Was ze niet want dan raak je al het stuifmeel, waar veel smaak en geur in zit, ook kwijt. Knip een zo groot mogelijk stuk van het groene steeltje eraf, maar houd het scherm zo groot mogelijk. Dat zeeft gemakkelijker. Zet eventueel een klein stukje van de bloesem als een bloem in een borrelglaasje water om straks als garnering een paar bloemetjes te kunnen gebruiken. 
Breng de melk met de slagroom tegen de kook aan en leg de vlierbloesem erin. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Zeef de bloesem uit het roommengsel. Gebruik eventueel een stukje kaasdoek als er nog veel beestjes in waren blijven zitten. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water.
Breng het roommengsel opnieuw tegen de kook aan en laat deze keer de suiker erin oplossen. Laat iets afkoelen en roer de uitgeknepen blaadjes gelatine door het hete mengsel. Giet het mengsel in 4 glaasjes en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in kwarten. Schep ze om met de vlierbloesemsiroop en laat een uurtje marineren. 
Schep de aardbeien op de panna cotta of stort de panna cotta eerst op een bordje en verdeel de aardbeien er dan omheen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten