maandag 27 juni 2016

Worteltaart met karwij, kiemen en wortellinten

Inmiddels zijn de meeste mensen wel gewend aan het fenomeen (zoete) worteltaart, carrotcake of wortelcake. Ik bak er geregeld één. Deze bijvoorbeeld. 

Ga ik nu weer verwarring scheppen door een hartige worteltaart te bloggen. In deze taart wordt de wortel geroosterd met komijnzaad, daarna gepureerd en gemengd met ei en zure room. Heel simpel eigenlijk. Na het bakken wordt de taart afgemaakt met rauwe wortellinten, dukkah en kiemen. Daarmee wordt de taart ineens een feestje om naar te kijken. Mannetje Q was erg enthousiast en ook de afhaler van deze taart vroeg naar het recept. Dus bij deze.



Worteltaart met karwij, kiemen en wortellinten

(ronde quichevorm van 22 centimeter doorsnee)
  • 6-7 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 2 bossen peen, met loof (± 1 kilo peen)
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 3 eieren
  • 1 deciliter zure room
  • 1/4 theelepel chiliflakes
  • zout
  • 30 gram hazelnoten
  • 30 gram sesamzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 2 eetlepels kappertjes op azijn, klein gehakt
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 60 gram pittige kiemen (bakje, AH)
Leg een cirkel bakpapier op de bodem van de vorm en vet de zijkanten in en bestrooi met wat paneermeel. 
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol uit tot een min of meer ronde lap van 27 centimeter doorsnee. Bekleed hiermee de vorm. Leg een vel bakpapier (of siliconenbakvel) op het deeg en bestrooi met een blindbakvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde peulvruchten). Zet nog even koud weg terwijl je de wortels voorbereidt. 
Knip het loof van de wortels en bewaar een klein beetje. Was dit goed en dep droog. Houd 2-3 wat dikkere wortels apart. 
Boen de bospeen schoon en snijd in stukjes van zo'n 3-4 centimeter lang.
Zet de oven aan op 200C boven- en onderwarmte.
Kook de wortels ± 5 minuten in water met zout. Giet af en meng de olie, het karwijzaad en de knoflook erdoor. Doe de wortels in een ovenschaal. 
Zet de bladerdeegbodem op de onderste richel en de wortels een verdieping hoger. Gaar 30 minuten. Haal dan de bodem uit de oven, verwijder steunvulling en bakpapier en bak nog 10-15 minuten. Laat de wortels erbij in de oven. 
Haal beide uit de oven en zet de oven op 180C. 
Vis de knoflook uit de wortels. Pureer de wortels in een blender of keukenmachine en meng de eieren, zure room en chiliflakes erdoor. Proef of je er wat zout bij wilt. Verdeel de vulling over de taartbodem en strijk glad. Bak de taart in 25-30 minuten verder gaar. 
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en laat ze iets afkoelen. Hak fijn. Vijzel het komijn- en korianderzaad iets fijner. Meng hazelnoot, sesam-, komijn- en korianderzaad door elkaar. Dit is je dukkah. 
Schaaf met een dunschiller linten van de achtergehouden peen. De restjes die overblijven kun je ondertussen lekker opknabbelen. 
Hak het achtergehouden wortelloof heel fijn. Meng 3 eetlepels daarvan met de fijngehakte kappertjes, de knoflook die meegeroosterd is en de olijfolie. Proef of je hier wat zout door wilt. 
Haal de taart uit de vorm en leg op een mooie schaal. Verdeel de wortelloofsalsa, dukkah, wortellinten en kiemen over de taart. 

(bron: iets aangepast recept uit Delicious mei 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten