zondag 31 juli 2016

Salade met kikkererwten, watermeloen, olijven, dille en feta


Watermeloen, feta, olijven en munt, die combinatie is inmiddels wel ingeburgerd. Hij leidt zelfs weer tot retroprikkertjes van blokjes kaas met fruit. Geen kaas-ananas-augurk maar watermeloen-feta-olijf en dan voor de hip een groen blaadje munt erbij.

Ik gebruikte 'm ook al wel vaker, bijvoorbeeld in een salade met bulgur erbij en nog eerder in een simpele salade. Die laatste nog zonder de olijven. Het kan best zijn dat ik toen nog niet zo van de olijven was. Die heb ik pas de laatste jaren leren waarderen.

Deze keer zocht ik naar een wat vullender salade. Niet voor erbij maar als avondmaaltijd. Daarom deed ik er kikkererwten en bietjes door. Ook erg lekker.


Salade met kikkererwten, watermeloen, olijven, dille en feta

  • 1 kleine rode ui
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 350 gram gare kikkererwten 
  • 100 gram zwarte olijven, gehalveerd
  • 400 gram watermeloen (schoongemaakt gewicht)
  • 1/2 bosje dille, fijngehakt
  • 200 gram feta, in kleine blokjes
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 75 gram rucola
Snijd de ui in kwarten en die in dunne schijfjes. Meng met de granaatappelmelasse, een lepel water, en snuf zout en warm iets op in de magnetron. Laat minimaal een half uurtje intrekken.
Snijd de watermeloen in blokjes.
Meng de honing met de olijfolie en het vocht van de rode ui met wat peper en zout tot een dressing. Meng alle ingrediënten in een grote schaal voorzichtig door elkaar.
Je kunt ook de rucola op een grote schaal leggen en de rest van de ingrediënten mengen en die erop leggen.
Als je deze salade langer van tevoren maakt, doe dan in elk geval de rucola en watermeloen er nog niet door. Uit de watermeloen komt best nog wat water, en dan krijg je een waterige, natte salade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen