maandag 20 februari 2017

Puri met aardappel-doperwtcurry - Indiase opgeblazen broodjes

Afgelopen jaar is manlief 2 keer in India geweest. Hij was al een liefhebber van de Indiase keuken en dat is door dit soort reizen alleen maar aangewakkerd.

Hij at onder andere een knapperig, hol broodje. De verkoper is de hele dag bezig om de broodjes te rollen en te frituren. Aan het einde van de dag heeft hij een zak vol en gaat de straat op met zijn karretje en de bijbehorende vulling. De snack die zo ontstaat wordt in Noord-India puchka genoemd; in de rest van India panipuri. 


indiaas brood een zak vol poori



Om thuis in de Indiase stemming te blijven, had hij wat spulletjes meegenomen: een zakje mix voor puri (of poori) en een paar masala's. Daar werd ik wel blij van. Manlief hoeft voor mij niet de tax-free parfumzaak in te duiken, ik ben veel gelukkiger met iets om weer creatief in de keuken bezig te zijn. 



Masala betekent gewoon kruidenmengsel. Ik vind kitchen king als aanduiding een beetje vreemd. Het klinkt meer als een merk. Maar de andere doosjes heten chaat masala respectievelijk garam masala. Dat is wel specerijentaal. De kitchen king masala bestaat uit: korianderzaad, komijn, kurkuma, zwarte peper, knoflook, gember, foelie, kardemom, kikkererwtenmeel, nootmuskaat, fenegriek, maanzaad, chili, kaneel, kruidnagel, karwij, steranijs, fenegriekblad, zout, asafoetida, mosterdzaad en zwarte kardemom. Afgezien van de zwarte kardemom en het fenegriekblad heb ik dat ook allemaal apart in mijn keukenkastje staan. De grote vraag is echter in welke verhouding het gebruikt is. Ik begrijp dat je niet mijn kruidenmengsel kunt vinden, tenzij je de boodschappen in India doet, maar een "gewone" garam masala kan ook. 

Mijn puri's werden alleen niet zo mooi rond en opgeblazen maar ze waren wel lekker. Erin/ernaast aten we deze curry met aardappel en doperwten. Verder een schepje dahl en natuurlijk raita en chutney. 




Indiase curry met aardappel en doperwten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 groene pepers, fijngehakt
  • 1 eetlepel versgeraspte gember
  • 1 theelepel maanzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 20 gram cashewnoten
  • 3 tomaten uit blik, fijngehakt (rest gebruik je bv in pastasaus)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels kitchen king masala
  • 300 gram (diepvries)doperwten
  • 2 deciliter kokosmelk
  • 400 gram gare aardappel, in kleine blokjes
Maal olie, ui, knoflook, groene peper, gember, maanzaad, komijnzaad en cashewnoten in een kleine keukenmachine tot een pasta. 
Verhit een hapjespan, voeg nog een klein beetje olie toe en fruit de pasta 2-3 minuten tot hij lekker begint te ruiken. Voeg de tomaten, kurkuma en kitchen king masala toe. 
Doe de doperwten, kokosmelk en een deciliter water erbij en laat 3-5 minuten pruttelen tot de doperwten nagenoeg gaar zijn. Doe dan de aardappels erbij om mee te warmen. 

(bron: panipuri op wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen