donderdag 9 februari 2017

Gestoomde chocoladepudding met kersenjam

Warm, zoet, kleverig. Dat hoort een steamed pudding te zijn. De vertaling naar het Nederlands met stoompudding is niet helemaal juist. Bij pudding denken wij meer aan griesmeelpudding, vanillepudding en dergelijke. In elk geval iets op melkbasis. De Engelsen gebruiken het woord pudding voor al hun toetjes. Een beetje zoals in het oosten en noorden van Nederland het woord "pap" gebruikt wordt. Een steamed pudding is meer een soort cake.Ik maakte ze wel eerder. Bijvoorbeeld deze met sinaasappel en kokos. Daar zie je ook de vorm die ik eerder gebruikte. Ik denk dat die van aluminium gemaakt was. Dat is best raar materiaal voor de soort puddingen die je in deze vorm maakt. In veel recepten voeg je iets zuurs toe aan de saus als tegenwicht voor het hele zoete. Maar aluminium kan daar niet zo goed tegen. Na een aantal jaar heb ik mijn vorm dan ook weggedaan. Aan de gestoomde puddingen kwam een metalig bijsmaakje te zitten.

Op zoek naar een andere vorm dus. Degene die ik had wilde ik niet weer hebben. Inmiddels is de vorm er ook van ander materiaal. Omdat ik toch uitbreiding voor onze kerststal kocht, heb ik deze puddingvorm gekocht. Deze gestoomde chocoladepudding met kersenjam kreeg de primeur om in de nieuwe vorm gemaakt te worden.


De pudding kwam goed uit de vorm. Ik had alleen iets meer beslag kunnen maken, of hij had beter moeten rijzen. Ik ben wel benieuwd hoe lang deze goed blijft en of het zwarte laagje meer een dun laagje blijkt te zijn, en er toch weer een metaalsmaak gaat ontstaan. Het liefst zou ik een glazen tulbandvorm (dus wel met het gat in het midden) met een deksel willen hebben. Die deksel mag van mij wel van plastic zijn. Glas op glas is misschien lastig zo sluitend te maken dat het goed dicht blijft zitten. Tot nu toe is mijn zoektocht nog niet ten einde. Ik heb ook wel gegoogeld en in de US heb ik wel glazen tulbandvormen gevonden, maar die hebben geen deksel. Voor een stoompudding is dat wel erg handig. Alternatief is dat je zo'n deksel van bakpapier met een dubbele vouw maakt. Dus in het geval dat iemand een glazen tulbandvorm met deksel vindt, houd ik mij aanbevolen.


Gestoomde chocoladepudding met kersenjam

recept van bijnanetzolekkeralsthuis - vorm met inhoud van 1 liter
  • 200 gram kersenjam
  • 2 eieren
  • 125 gram boter
  • 100 gram dadelstroop
  • snuf zout
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 120 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram cacao
  • 50 gram pure chocolade, grof gehakt (of chocoladedruppels)
Vet de vorm in met een beetje boter en bestuif met bloem. Roer de jam wat losser en lepel voorzichtig op de bodem van de vorm. Knoei niet op de zijkanten.
Splits de eieren. Zorg dat er geen spoortje eigeel bij het wit komt. Klop het eiwit in een brandschone kom stijf. Zet even apart.
Klop de boter met de dadelstroop tot een romig mengsel. Klop de eidooiers erdoor. Klop dan de melk erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel, de cacao, het bakpoeder en het zout boven de kom. Meng voorzichtig door elkaar om te voorkomen dat de bloem overal heen stuift. Als het redelijk gemengd is, kun je de mixer weer gebruiken om verder te mengen. Meng als laatste met een spatel het stijve eiwit en de chocoladedruppels door het beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm. Doe de deksel op de vorm en zet de vorm in een grote pan. Giet er zoveel kokend water bij dat de vorm voor ± 3/4 deel in het water staat. Doe een deksel op de pan en laat de stoompudding op laag vuur 2 uur zacht pruttelen. Controleer tussentijds het waterpeil.
Keer de pudding op een bord om zodat de jam over de bovenkant van de pudding stroomt. Eet warm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten