vrijdag 2 december 2011

Stoompudding met sinaasappel

foto-stoompudding-waterbadvorm
Jammie, dit blijft toch wel een erg lekker toetje. En door de vele variatiemogelijkheden smaakt ie telkens net even anders. Ik had ook nog chocoladesorbetijs gemaakt. Deze keer met een scheutje kokoslikeur erdoor omdat dat mooi combineerde met de kokos in deze stoompuddingcake. Vergeet ik dat erbij te serveren. Dus A&C, volgende keer beter.

Stoompudding met sinaasappel

(puddingvorm met deksel inhoud 1 tot 1,2 liter)
  • 2 sinaasappels
  • 75 gram suiker
  • 15 gram boter
  • 120 gram boter
  • 120 gram suiker
  • 2 eieren
  • 40 gram geraspte kokos 
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
Boen de sinaasappels goed schoon. Rasp de schil eraf. Doe de schil in een kom met de 120 gram suiker en 120 gram boter en zet even weg. (op een warmer plekje is handig omdat de boter dan zachter wordt)
Verdeel de 75 gram suiker over de bodem van een pan en leg de 15 gram boter er op. Zet op laag vuur en laat de suiker en boter smelten. Pers ondertussen de sinaasappels uit. Als de suiker is gesmolten kun je het vuur wat hoger zetten. Laat bubbelen tot het karamel is. Voeg het sinaasappelsap toe. Dit kan spatten en de karamel wordt nu een klont. Verhit en blijf roeren tot de karamel weer oplost. 
Vet de puddingvorm in met wat boter en bestrooi licht met bloem. Giet de karamelsaus op de bodem van de vorm. 
Klop de boter, suiker, sinaasappelrasp tot een romig mengsel. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Meng dan het zelfrijzend bakmeel en de kokos erdoor. Verdeel het beslag over de saus. Doe het deksel op de vorm. Kook de pudding in een pan met water (tot ongeveer 3/4 van de hoogte van de vorm) in 1,5 uur gaar. 
Keer de pudding om op een bord en eet warm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen