- salade van wit- en roodlof met druiven en geitenkaas
- cannelloni met knolselderij en paddenstoelen
- zalm of kalkoen uit de rookpan met daarbij gebakken aardappels en een venkelappelsalade
Walnotenpeertaartjes
(voor 12 taartjes)- 3 peren (Doyenné de Comice)
- 100 gram suiker
- stukje citroenschil
- 175 gram bloem
- 100 gram koude boter, in blokjes
- ± 2 eetlepels ijskoud water
- 75 gram gepelde walnoten
- 75 gram boter
- 1 ei
- 75 gram suiker
- 25 gram bloem
Verhit de suiker met 2, 5 dl water en de citroenschil tot de suiker opgelost is. Kook 2 minuten door. Schil de peren en halveer ze. Haal -bv met een meloenbolletjeslepel- het klokhuis eruit en snijd de bovenkant (het smalle stukje) eraf zodat je bolle cirkels overhoudt. Pocheer de peren 20 minuten in de suikersiroop. Laat afkoelen.
Maak het korstdeeg door de bloem en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
Vet een muffinvorm met 12 holletjes in of leg op elke bodem een stukje bakpapier.
Verdeel het deeg in 12 balletjes. Rol elk balletje uit tot een lapje van 2-3 mm dik en bekleed elk holletje met een lapje deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 C. Bedek de taartbodempjes met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bak nog 5 minuten. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Verlaag de temperatuur tot 175C.
Maak het korstdeeg door de bloem en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
Vet een muffinvorm met 12 holletjes in of leg op elke bodem een stukje bakpapier.
Verdeel het deeg in 12 balletjes. Rol elk balletje uit tot een lapje van 2-3 mm dik en bekleed elk holletje met een lapje deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 C. Bedek de taartbodempjes met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bak nog 5 minuten. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Verlaag de temperatuur tot 175C.
Maak de frangipane door de walnoten even te roosteren in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen op een bord. Maal ze fijn met de suiker. Meng de zachte boter erdoor. Meng dan het ei en de bloem erdoor.
Verdeel de frangipane over de taartbodems. Leg een stukje peer, met de bolle kant naar boven, in elk taartje. Bak de taartjes nog 20 minuten op 180C.
Opmerkingen:
Vries het pocheervocht in voor een volgende keer. Je kan dit prima meerdere keren gebruiken. Of gebruik het als je suikersiroop (eventueel opnieuw laten koken met nog een aanvullende hoeveelheid suiker) nodig hebt voor sorbetijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten