donderdag 2 februari 2017

Kumquatmarmelade met een tikje vieux

zelf marmelade maken

Rond kerst zag je allerlei verschillende exotische vruchten in de supermarkt liggen. Mooi roze pitahaya met een soort schubben, lichtgroene chermoya, papaja met zijn oranje vruchtvlees, geelgroene stervrucht of carambola en kumquats als kleine citrussnoepjes. Met een beetje zoeken vind je ze ook door het jaar heen en een goede groentenboer kan ze bestellen. 
Ik kocht in elk geval 2 bakjes kumquat. Kumquats hebben natuurlijk een citrussmaak, maar ze zijn iets pittiger. Niet dat ze scherp zijn, maar hun smaak is iets sterker dan bijvoorbeeld een sinaasappel. Je kunt ze leuk in een salade verwerken of in een hartige saus, maar deze keer maakte ik er marmelade mee. Het snijden en de pitjes eruit halen lijkt misschien wat werk, maar ik vond het zelf vergeleken met het schoonmaken van de schil bij het maken van sinaasappelmarmelade nog wel meevallen. 


Marmelade van kumquats

recept van bijnanetzolekkeralsthuis voor ± 5 jampotten
  • 500 gram kumquats
  • 1,25 + 7,5 deciliter water
  • 450 gram geleisuiker 2:1
  • 2 eetlepels vieux
Was de kumquats. Snijd ze met een scherp mes in dunne, iets schuine plakjes. Wip de pitjes eruit en doe die in een bakje met 1,25 deciliter water. 
Doe de plakjes in een pan met 7,5 deciliter water. 
Laat een nacht staan. Op die manier trekt de pectine uit de pitten in het water. Pectine zorgt ervoor dat jam opstijft. 
Leg een schoteltje in de diepvries. 
Zeef het pittenwater boven een kommetje en vang dit op. Duw het laatste water tussen de pitten uit en gooi die weg. Doe het pittenwater bij de plakjes kumquat in de pan. Breng dit aan de kook en laat dan - met een deksel op de pan - 30 minuten zacht koken tot de kumquat zacht is. 
Maak ondertussen potten en deksels brandschoon door ze in een heel heet sodasopje af te wassen en dan na te spoelen met kokend water. Zet ze omgekeerd op een schone theedoek om uit te lekken. 
Meng de suiker erdoor, roer tot deze opgelost is, en zet dan het vuur hoog. Laat de marmelade 3-4 minuten borrelend koken en roer geregeld. Zet het vuur uit en doe een beetje jam op het ijskoude schoteltje uit de diepvries om te controleren of de jam goed opstijft. Als je er met je vinger een streepje in trekt moet de marmelade rimpelen. Als de marmelade nog niet goed is, kook je 'm nog een minuutje langer. Roer de vieux erdoor. 
Schep de marmelade in de schone potten. Draai de deksel erop en zet ze een half uurtje op de kop. Draai ze dan om. Hopelijk worden de stukjes kumquat dan goed verdeeld door de marmelade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten