zondag 2 november 2014

Saus met kumquat, gember en ui

Deze saus maakte ik met kumquats, een klein citrusvruchtje. Het lijkt op een klein eivormig sinaasappeltje. De schil kun je ook eten. Ondanks deze geringe grootte zaten er in sommige exemplaren wel 4 pitten. De smaak is geconcentreerd en geeft deze saus, samen met de gember, een warm-pittige smaak.
Ik at 'm bij deze hartige cake met ui, waarin ik de basilicum verving door salie.

Saus met kumquat, gember en ui

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, heel fijn gesnipperd (±125 gram)
  • 1/4 rode peper, fijn gehakt
  • 2 theelepels vers geraspte gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • zout
  • 2 bolletjes gember, fijngehakt
  • 100 gram kumquats, in plakjes
  • iets maizena
Verhit de olie in een klein pannetje. Fruit de ui een paar minuten tot deze lichtbruin is. Voeg dan peper, gemberrasp en knoflook toe. Fruit 1 minuut mee. Blus af met de azijn. 
Voeg 2 dl water toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten zacht pruttelen. Voeg dan gember en kumquat toe. Laat nog 5 minuten pruttelen. Proef op zout. 
Maak iets maizena aan met een klein beetje koud water en roer dit door de saus zodat deze licht bindt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen