woensdag 5 november 2014

Kweepeerchutney

Inmiddels zijn de meeste kweeperen wel van de Nederlandse bomen geplukt, maar op de markt of bij de Turkse supermarkt kun je ze nog wel kopen. Ik plukte deze kweeperen zelf. Via de leuke site van Okke, www.kweepeer.nl, kwam ik aan het adres van een man in Nijmegen waar ik kweeperen mocht plukken. Dus fietste ik op een mooie ochtend de snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen. Onderweg kwam ik ook door Ressen waar de appels schitterden in de zon.
Acht kilo nam ik mee naar huis. Van een deel heb ik stroop gemaakt, mislukte siroop werd jam, en een deel gebruikte ik voor deze chutney. Het is de bedoeling dat het meeste vocht verdampt en de chutney behoorlijk inkookt. Maar de kweepeer moet ook zacht worden en dat kost ook tijd. Begin de chutney daarom met een deksel op de pan gedurende een half uurtje. Laat daarna een half uur pruttelen zonder deksel. Controleer dan hoe zacht de kweepeer is. Als die zacht genoeg is, dan kan het vuur wat hoger om het vocht te laten verdampen en roer je geregeld om te voorkomen dat de chutney aanbrandt. Als de kweepeer nog heel hard is, dan laat je het vuur nog een tijdje laag staan en leg je nog eventueel de deksel op de pan.

Alle gewichten in dit recept zijn schoon gewicht, dus nadat je de ingrediënten geschild hebt en de klokhuizen verwijderd hebt.

Kweepeerchutney

(5-6 jampotjes)
  • 2 sinaasappels
  • 300 gram ui, gesnipperd
  • 75 gram gemberwortel, geraspt
  • 400 gram appel, in kleine stukjes
  • 850 gram kweepeer, in hele kleine stukjes
  • 50 gram rozijnen
  • 2-3 rode pepers, fijngehakt (zonder zaadjes)
  • 2 theelepels korianderzaad, licht geplet in de vijzel
  • 1 theelepel zout
  • 5 dl azijn
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram bruine basterdsuiker
Schil de sinaasappels zo dik dat je het wit meeneemt. Halveer en haal het wit uit het midden. Doe de sinaasappel in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Vis grote vliesjes eruit.
Doe alle ingredienten bij elkaar in een grote pan, roer door elkaar en breng aan de kook. Laat 1-1,5 uur pruttelen (zie boven over wel of niet met deksel op de pan) tot het een jamachtig mengsel is geworden. 
Was ondertussen lege potten met schroefdeksel af met heet sodawater en spoel daarna met kokend water na. Laat omgekeerd op een schone theedoek uitdruppen. 
Vul de potten met de hete chutney, draai de deksel erop en zet ze ± 10 minuten op de kop. Keer ze daarna weer om.
Laat de chutney een paar weken staan zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Bewaar een geopende pot in de koelkast. Ongeopend is de chutney - mits je schoon gewerkt hebt - zeker een jaar houdbaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten