zondag 16 november 2014

Spekkoek

Onze woonkamer is het afgelopen jaar langzaam aan veranderd met als doel om met nog meer mensen tegelijk aan tafel te kunnen zitten. Er is een stukje keukenblok bij gekomen en daar aan vast een bank tegen de muur met 7 zitplaatsen. De oude tafel met 4 dikke hoekpoten was daar niet echt praktisch bij. We hebben lang gezocht naar een tafel "zonder poten" en hebben uiteindelijk iets heel moois en stabiels gevonden. Om te vieren dat de nieuwe tafels er waren, maakte ik de afgelopen keer voor "thuisafgehaald bij mij thuis" een rijsttafel. Toe was er koffie of thee met een stukje spekkoek.

Het maken van een spekkoek is niet heel ingewikkeld mits je een oven met goede gril of bovenwarmte hebt. Het kost wel tijd en aandacht, want je maakt elk laagje apart, waarna de vorm weer 2-3 minuten in de oven moet. Ondertussen kun je best iets anders doen. Misschien niet zo handig om bietjes te pellen zoals ik deed, want dan blijf je handen wassen...


Spekkoek

(springvorm 22 cm doorsnee)
  • 20 kruidnagels
  • 20 kardemompeulen
  • 2 theelepels anijszaad
  • 4 kaneelstokjes
  • 1 stukje foelie
  • 8 eieren
  • 250 gram boter (zacht, maar niet gesmolten)
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 3 theelepels vanilleextract
  • 125 gram bloem
Peuter de zaadjes uit de kardemompeulen. Doe alle specerijen in een koffiebonenmaler en maal ze tot poeder. (Of gebruik gemalen specerijen, en vervang de foelie door 1/4 theelepel nootmuskaat.)
Splits de eieren. Zorg dat er geen spoortje eigeel bij de eiwitten komt. Klop de eiwitten in een grote kom stijf. Doe het eigeel in een kommetje en roer even los.
Doe de boter in een grote kom en mix een paar minuten tot een romig geheel. Mix dan de suiker erdoor. Klop het eigeel erdoor en vervolgens de bloem. Spatel het eiwit erdoor. 
Verdeel het beslag in 2 gelijke delen. Meng alle gemalen specerijen door 1 deel zodat je een bruin en een wit beslag hebt. 
Verwarm de ovengril voor. Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm en vet de zijkanten in. Verdeel een dun laagje bruin beslag over de bodem van de vorm en smeer gelijkmatig uit. Het eerste laagje is wat lastig omdat de vorm nog niet warm is. Zet dit 2-3 minuten onder de gril tot het iets gekleurd is en gaar. Smeer hierop een dun laagje wit beslag en zet 2 minuten onder de gril. Smeer hierop weer een dun laagje bruin beslag en zet weer 2 minuten onder de gril. Ga zo door tot beide beslagsoorten op zijn en de spekkoek veel (15-20) laagjes heeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten