zondag 30 november 2014

Kalfsvleestajine met kweepeerstroop en venkel uit de snelkookpan

kalfsvlees-venkel-snelkookpan
Van mijn zelfgeplukte kweeperen maakte ik ook stroop. Een fruitige, maar best zure stroop. Omdat ik nog niet helemaal tevreden ben over het eindresultaat, wou ik in de herkansing. Ik had al (val)peren geregeld via de buren, maar was toch te laat. Die peren waren toch te hard gevallen. Dus nu wordt het wachten tot volgend jaar.
Maar goed, ik heb dus wel een pot kweepeerstroop. Een tikje te zuur voor op brood, maar ik ben niet voor 1 gat te vangen. Stroop kan ook prima in stoofgerechten.
Omdat kweepeer in de Marokkaanse keuken vooral in hartige gerechten gebruikt wordt, ben ik met de rest van de smaakmakers ook die kant op gegaan. De venkel wordt heel zacht en bindt daarmee de saus.

Een paar vervangingstips:
- Geen snelkookpan? Dit gerecht is ook prima in een gietijzeren braadpan te maken, alleen is de stooftijd dan ± 1,5 uur.
- Geen kweepeerstroop? Vervang door appelstroop of perenstroop. Proef of de stroop zoet is, en verminder de hoeveelheid honing eventueel.
- Hoeveelheid vocht? De handleiding bij mijn snelkookpan geeft niet echt een indicatie van de hoeveelheid vocht die in de pan moet zitten voor een bepaalde bereidingstijd. Met google kon ik de richtlijn vinden van 1 deciliter per 5 minuten plus wat extra voor de zekerheid. Ik gebruikte in eerste instantie 6 deciliter vocht in dit gerecht. Dat was veel te veel. Vandaar in het recept een kleinere hoeveelheid.

Kalfsvleestajine met kweepeerstroop en venkel uit de snelkookpan

 • 800 gram kalfststoofvlees met bot
 • peper, zout
 • 2 theelepels harissa
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui, in halve ringen
 • 2 theelepels venkelzaad
 • 4 deciliter water
 • 1 eetlepel honing
 • 2 eetlepels kweepeerstroop
 • 1 venkelknol, in stukjes (± 300 gram)
 • olijven en koriander voor garnering
Laat het kalfsvlees een half uurtje op temperatuur komen. Bestrooi met flink peper en zout en wrijf in met de harissa. 
Verhit de olie in de snelkookpan. Bak het vlees aan elke kant 2-3 minuten tot het bruin wordt. Haal uit de pan en fruit de uien even aan. Bak het venkelzaad ook even mee. Blus af met een klein scheutje water en roer de aanbaksels los van de bodem. Voeg dan honing, stroop, de venkel en de rest van het water weer toe. Leg het vlees terug in de pan. 
Sluit de snelkookpan. Breng met hoog vuur op druk. Zet het vuur laag, en laat 25 minuten koken. laat de pan van de druk afkomen volgens de handleiding. 
Haal het vlees van het bot en snijd in kleine stukjes. Als er nog heel veel vocht in de pan zet, laat dat dan, zonder deksel op de pan, inkoken tot de gewenste hoeveelheid. Doe het vlees weer terug in de saus. Proef en pas de smaak eventueel aan. Bestrooi met wat olijven en verse koriander. 

Geef er couscous bij en eventueel nog extra venkel. Die kun je smoren of als rauwkost serveren. Beetje afhankelijk van waar je zin in hebt. 

3 opmerkingen:

 1. Jouw kerstbijdrage? Mij lijkt het lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. t was ook lekker. ik ben positief verrast over je opmerking. is gravad lax ook goed of is dat saai?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gravad lax is zeker erg lekker. Middagsnack en avondsnack?

  BeantwoordenVerwijderen