Witlof met ham en kaas en aardappelpuree. Dat kennen de meeste mensen wel. Ik eet het zelf als manlief er niet is. Hij vindt het saai. Ik vind het heel erg lekker. Ik koop een pond witlof voor mezelf, zo lekker vind ik het op zijn tijd.
Deze versie is een gesofisticeerde versie. Ik gebruikte rauwe ham en blauwe kaas en knolselderij in de puree. Benieuwd wat manlief ervan zou vinden. Hij was er namelijk ook niet toe ik het op deze manier at.
Witlof met rauwe ham, fourme d'ambert en knolselderij-aardappelpuree
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 personen)- 2 kilo witlof
- 750 gram aardappel, in plakjes (gewicht na schillen)
- 750 gram knolselderij, in blokjes (gewicht na schillen)
- 1 heel teentje knoflook
- 1 deciliter warme melk
- wat versgeraspte nootmuskaat
- 18 plakjes rauwe ham
- zwarte peper uit de molen
- 150 gram fourme d'ambert
- 3 eetlepels yoghurt
- 1/4 theelepel kerriepoeder
- 2 augurken, in kleine blokjes
Snijd de kontjes van de stronkjes witlof. Haal van elk stronkje 2-3 blaadjes en houd deze even apart. Snijd de witlof in stukjes en doe ze in een pan. Doe er 2 kopjes water en wat zout bij en breng aan de kook. Laat de witlof 10 minuten koken en giet dan af.
Doe de aardappel en knolselderij in een pan met zoveel water dat de groente net onderstaat. Doe het teentje knoflook erbij en wat zout naar smaak. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten koken tot de aardappel en knolselderij gaar en zacht zijn. Giet af en stamp met een pureestamper fijn. Meng de melk erdoor en roer er wat nootmuskaat door.
Snijd de rauwe ham in brede repen.
Verdeel de witlof over 2 ovenschalen. Verdeel de rauwe ham erover. Bestrooi met wat peper. Verdeel de puree over de witlof. Snijd de fourme d'ambert in dunne plakjes en verdeel over de bovenkant van de puree. Laat de kaas in een hete oven (liefst met grilfunctie) smelten en een korstje krijgen. Ikzelf gebruikte de combinatie magnetron 180W met grote grill zodat de witlofschotel goed heet bleef. Maar niet elke oven heeft die mogelijkheid.
Snijd ondertussen de achtergehouden witlofblaadjes in reepjes. Meng yoghurt met kerrie en doe witlof, augurk en dressing in een schaal en meng door elkaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten