donderdag 30 maart 2017

Hartige taart met sjalot en geitenkaas


Sjalotjes zijn voor mij bijzonder. Ik weet dat ze in heel veel recepten gebruikt worden, maar ik vervang dat eigenlijk altijd door gewoon ui. Die heb ik altijd in huis en ik proef het verschil niet. Stiekem ben ik niet zo'n goede proever. Dus toen ik laatst sjalotjes kocht, wilde ik ze de hoofdrol geven. In mijn hoofd zweefden beelden van glanzende, goudbruine gekaramelliseerde sjalotten. Bijna was het een nachtmerrie geworden omdat ik even het vuur wat hoger had gezet en even vergeten was dat karamel ook heel erg goed aanbrandt. Ik had het net op tijd door  om de sjalotjes te redden, maar de pan schoonmaken was wel even een klusje.


Hartige taart met sjalot en geitenkaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
(dichte quichevorm/ovenschaal van 22 centimeter doorsnee)
  • 100 gram volkorenbloem
  • 100 gram bloem
  • 25 gram parmezaanse kaas, heel fijn geraspt
  • 125 gram koude boter, in kleine blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 800 gram sjalotten
  • 8-10 blaadjes salie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram kwark
  • peper, zout
Meng beide soorten bloem, de parmezaanse kaas en de blokjes boter in de keukenmachine tot het eruitziet als broodkruim. Voeg dan de helft van het water toe en meng kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog wat extra water toe. Rol het deeg uit tot een ronde plak van 28-30 centimeter doorsnee en bekleed hiermee de quichevorm. Zet de vorm een half uurtje in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 175C. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en vul met een blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten met steunvulling, verwijder die dan en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder de steunvulling. 
Maak terwijl de deegbodem blind gebakken wordt de vulling. 
Pel de sjalotten maar laat ze heel. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze onderstaan en de helft van de salie. Breng aan de kook en laat daarna 10 minuten zacht doorkoken. Giet af en zet terug op het vuur. Doe de deksel van de pan en laat op hoog vuur het vocht verdampen. Als je merkt dat de sjalotten aan beginnen te bakken voeg je de olie toe. Laat een paar minuten op hoog vuur bakken en voeg dan de maple syrup toe. Laat de sjalotten karamelliseren maar zorg dat ze niet verbranden. Schep af en toe om. 
Prak de geitenkaas met de kwark fijn en meng er de achtergehouden blaadjes salie (in reepjes) door. Breng op smaak met peper en wat zout. 
Verdeel de geitenkaas over de voorgebakken deegbodem. Leg de sjalotten op de geitenkaas en druppel de karamel uit de pan erover. Bak de taart nog 30 minuten op 175C. 

Een salade met bietjes is er lekker bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen