donderdag 9 maart 2017

Varkenshaas met zuurkool in bladerdeeg


In de aanloop naar kerst kwam ik op een heleboel plekken recepten voor beef Wellington tegen. Blijkbaar blijven dat soort plaatjes en recepttitels in mijn gedachten rondzwemmen en komen ze bovendrijven als ik nadenk over wat ik ga eten. Ik had varkenshaas gekocht. Dat kun je natuurlijk ook mooi in bladerdeeg rollen. Lastige van dit soort gerechten is dat ze lang genoeg in de best hete oven moeten om het bladerdeeg goed gaar en knapperig te laten worden maar weer niet zo lang dat het vlees te gaar wordt. Ik gebruikte voor dit gerecht mijn kernthermometer en stelde deze in op 68C. Het heeft iets langer in de oven gezeten want ik vond dat het bladerdeeg nog iets bruiner mocht worden. Het varkensvlees was precies goed vond ik. Nog heel sappig en mals. 


Varkenshaas met zuurkool in bladerdeeg

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
(3 personen)
  • 2 jeneverbessen
  • 1 zwarte peperkorrel
  • 1 varkenshaas van 300-400 gram
  • klontje boter
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2-3 plakken rauwe ham
  • 200 gram zuurkool, goed uitgeknepen
  • lepel melk om te bestrijken
Haal het vlees een half uurtje voordat je echt bezig gaat uit de koelkast. 
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Maal de jeneverbessen en peperkorrel fijn in een specerijenmolen. Misschien moet je iets meer bessen en korrels gebruiken omdat de molen het anders niet pakt.
Wrijf de varkenshaas in met de specerijen. Verhit een koekenpan en laat de boter smelten en bruin worden. Bak de varkenshaas rondom snel bruin en leg op een bord. 
Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant, waarbij ze elkaar iets mogen overlappen. Maak de naad dicht. Leg de rauwe ham op het bladerdeeg. Laat aan de buitenranden een stukje onbedekt zodat je bij het oprollen bladerdeeg overhoudt om aan elkaar te plakken. Verdeel de goed uitgeknepen zuurkool over de rauwe ham. Leg hierop de varkenshaas. Rol alles met elkaar op en stop de zijkanten in. Maak er een mooi pakketje van. Leg in de koelkast terwijl je de oven voorverwarmt, met de bakplaat erin, tot 200C.
Bestrijk het bladerdeeg met melk en leg het pakket op een stuk bakpapier op de hete bakplaat. 
Steek en kernthermometer in het vlees en stel deze in op 68-73C. Bak de varkenshaas in bladerdeeg tot de thermometer piept. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten. Als het goed is, is het bladerdeeg dan ook mooi bruin en gaar gebakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten