donderdag 22 maart 2018

Toetje van lange vingers, mango, mascarpone- soort van tiramisu

soort tiramisu met ei decoratie kaapse kruisbes als dooier

GZQ blijft sputteren als ik een variant op tiramisu maak. Zo ook bij dit toetje met lange vingers, mango en mascarpone. Mijn verweer was dat dit gewoon een heel ander toetje was, met toevallig lange vingers en mascarpone. Tiramisu betekent iets van "trek mij op". De idee is dat je onder ander door de caffeïne in de koffie er weer tegen kan. In dit toetje zit geen koffie, dus is het geen tiramisu en ook geen variant erop. 

Naast de mango gaan er ook Kaapse kruisbessen in. Ik vond die gele besjes uitermate geschikt om als dooier in het paasei te dienen. 


Toetje van lange vingers, mango en mascarpone

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 personen)

  • 150 gram goed rijpe mango
  • sap van 1 sinaasappel
  • 3 eetlepels licor 43 (of passoa of cointreau)
  • 200-250 gram lange vingers
  • 2 eieren
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 100 gram Kaapse kruisbessen
  • ± 20 gram pure chocolade
Pureer de mango met het sinaasappelsap en de licor 43. Giet in een diep bord en leg de lange vingers er vast in. Dit mengsel is niet zo dun als koffie dus wordt veel minder snel opgenomen door de lange vingers. Het is niet erg als ze er 5-10 minuten in liggen. 
Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom en zet even apart.
Klop het eigeel met de suiker tot een crème. Klop de mascarpone erdoor en meng er dan het stijve eiwit door. 
Haal de Kaapse kruisbessen uit hun lampionnetjes. Houd 5 besjes apart en snijd de rest doormidden of in kwarten. 
Verdeel de helft van de lange vingers over de bodem van een schaal van ± 20 bij 30 centimeter. Verdeel de helft van de mascarponecrème erover. Bestrooi met de stukjes Kaapse kruisbes. Leg hierop de rest van de lange vingers. Verdeel ook de overgebleven mangopuree erover. Bestrijk met de laatste helft mascarponecrème. 
Knip uit papier (of bakpapier als je dat liever gebruikt) 5 eieren en leg deze op de bovenkant van het paastoetje. Zorg dat ze strak op de crème liggen. Rasp met een hele fijne rasp de chocolade over de bovenkant. Zorg dat je geen crème meer ziet. Verwijder dan voorzichtig de paaseieren. Leg in elk ei een Kaapse kruisbes als dooier. Laat het toetje een paar uur (liefst een hele nacht) in de koelkast opstijven en de mangopuree goed in de lange vingers trekken. 

3 opmerkingen:

  1. Als Q dit soort toetjes krijgt, heeft hij niets te klagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat vind ik. De volgende keer als hij zeurt, krijgt hij gewoon een bakje yoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Troubles voor q en meer toet voor jou. X

    BeantwoordenVerwijderen