donderdag 8 maart 2018

Hele zalm van 4,5 kilo uit de pan van Anne

De pan van Anne, daar begon het allemaal mee. Anne is een afhaalster van het eerste uur en een enthousiaste gast bij de "thuisafgehaald-bij-mij-thuis-etentjes". Van haar kreeg ik deze pan:Een fish kettle waar ik ook al op Ballymaloe mee kennis maakte. Daar heb je dus een vis bij nodig. Een grote vis. 


Ik kocht deze 4,5 kilo wegende hele zalm bij de Sligro. Om zo'n vis te hanteren is het wel handig als je af en toe een helpende hand hebt. Hij is namelijk best glibberig. Een zak aardappels klem je wel tegen je aan, maar met een vis doe ik dat niet. 


Hele zalm klaarmaken in een vispan

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

 • 1 zalm van ± 4 kilo
 • vispan
 • zout
 • iets groens (ik kocht bij de Sligro 2 cressen van KoppertCress) als garnering
 • eventueel slabladeren voor op de schaal

Zoek je huis af naar een schaal die groot genoeg is om de vis (of het rekje) op te leggen. Ik gebruikte de onderbakplaat van mijn grote oven. Bedek deze eventueel met slabladeren. 
Spoel de vis af. 
Vul de vispan met 3,5-4 liter water en breng aan de kook. Voeg per liter water een eetlepel zout toe. 
Leg de vis voorzichtig in de pan en breng weer aan de kook. Zet het vuur laag en laat 25-30 minuten heel zacht koken. Het dikste gedeelte van mijn zalm was nog een tikje roze. Dat kan prima, maar daar moet je wel van houden. 


Giet het water voorzichtig voor het grootste deel uit de pan. Het is handig als je hier met iemand samenwerkt. Til (met ovenwanten aan) het rek waar de vis op ligt uit de pan en laat uitlekken. Houd het rekje recht! De vis glijdt er zo af. Laat ook het water uit de buikholte weglopen. 
Ik liet de vis op het rekje liggen en dat zette ik op de bakplaat zodat de vis nog wat verder kon uitlekken. 
Verwijder het vel van de bovenzijde, maar laat staart en kop intact. Fatsoeneer ze een beetje. Bestrooi de vis met wat groens. Dien op zodat iedereen onder de indruk is van de hele vis. 
Schep/schuif/snijd met een platte spatel stukken zalm van de hele vis. Als 1 zijde op is, kun je voorzichtig de dikke middengraat verwijderen en dan de onderste helft in stukken verdelen.Deze zalm voedde, met een venkelsalade, een bietjessalade, kleine zelfgebakken broodjes en  aardappelbolletje 14 man. Ik hield zelfs nog 500 gram visvlees over. Dat was nog 2 keer een beetje bij de lunch, luxe roerei met zalm op zaterdagochtend en zaterdagavond een soort herhaling als avondeten: in een salade en aardappelbolletjes erbij. 

4 opmerkingen:

 1. Ik ben al zeer onder de indruk van de foto. En verder lijkt het me een heerlijke maaltijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben geen zalmliefhebber, maar vond het een leuk artikel en kan me wel voorstellen dat er gesmuld is! Groet Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen