donderdag 15 maart 2018

Tarte tatin met gele biet en miso-karamel


Ja, weer een recept met gele bietjes. Volgens mijn statistieken is mijn post over gele bietjes mijn meestbekeken blogpost sinds het bestaan van mijn blog. Heel lang heeft het smurfenijs op 1 gestaan, maar dat is toch ingehaald door de gele bietjes. 
Wij aten deze tarte tatin als hoofdgerecht met een salade van peer, winterpostelein, geitenkaas en pompoenpitolie. Maar als je de miso in de karamel weglaat zou je dit ook als toetje kunnen eten. Zelfs met een beetje geitenkaas met honing. 


Tarte tatin met gele biet en miso-karamel

(ronde vorm met dichte bodem van 22-24 centimeter doorsnee)
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 tot 3 personen)

  • 600 gram gele bietjes
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 25 gram boter
  • 40 gram suiker
  • 1 eetlepel witte misopasta
Schil de bietjes en snijd ze in mooie partjes. Kook ze in een bodempjes water in ± 10 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart. 
Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een min of meer ronde lap van 22 centimeter doorsnee. 
Leg een stuk bakpapier in de vorm. 
Zet de oven aan op 200C.
Smelt in een pannetje met dikke bodem de boter op laag vuur. Strooi de suiker er over en laat ook de suiker smelten. Zet het vuur iets hoger en laat verder karameliseren tot een goudbruine karamel. Roer de miso erdoor. Dit kan spetteren. Verdeel de hete karamel vanuit het midden over het bakpapier in de vorm. Schik hierop de partjes biet. Dek af met de plak bladerdeeg. 
Bak de tarte tatin in ± 30 minuten goudbruin. Keer voorzichtig om op een grote schaal en leg de partjes biet weer op hun plek. Wees echt voorzichtig bij het keren want de vloeibare karamel is gloeiend heet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten