maandag 12 maart 2018

Roggebroodtaart - brødtort

Bij winterse taferelen - die hopelijk nu weer een jaar achter ons liggen - hoort erwtensoep. En bij erwtensoep hoort roggebrood. Maar wat doe je dan met de restjes roggebrood? Daar maak je taart mee.
Het klinkt niet als iets heel lekkers, maar dat was deze taart wel. Natuurlijk maken de slagroom, jam en noten er ook wat van. Het recept komt uit de Delicious van januari 2018. Daarin stond een artikel over Zuid-Jutland, waar deze roggebroodtaart onderdeel is van een sønderjysk kaffebord. Een koffietafel met een stukje politieke geschiedenis dat resulteerde in heel veel soorten taart. Voor mij is het gebruik om roggebroodkruimels te gebruiken in een taartbodem nieuw. Om een beetje een referentie bij het Delicious-recept te hebben zocht ik ook nog wat op internet. Op Nederlands gebied is er niet veel te vinden, dus ik heb mijn Deens maar weer even opgepoetst. Grapje, ik kan geen Deens spreken of verstaan, maar recepten in een andere taal zijn vaak best te volgen, zeker als je weet welke richting ze ongeveer uit gaan. Ik vond dit Deense recept en ik denk een vertaling (zonder bron) daarvan; de ingrediënten zijn namelijk hetzelfde. Er zitten wat variaties in de bereidingswijzen - eieren gesplitst of niet, en of je begint met eigeel of met eiwit, maar de grote lijn is wel te vinden: een meringue-achtig beslag waar het roggebroodkruim doorgaat, een laag jam (meestal zwarte bessen of aalbessen; de Denen hebben vast allemaal bessenstruiken in hun tuin) en slagroom. Vooruit, nog 1 in het Deens omdat dat er zo leuk uitziet. 

Ik maakte een kleiner taartje dan het oorspronkelijke recept. Vanwege de slagroom is het geen taart die dagen goed blijft, dus dit maatje was voor ons genoeg. Ik heb de oventemperatuur wel aangepast. De 225C had ik al verlaagd naar 210, maar de bodem had best een tikje minder gebakken mogen zijn. 


Roggebroodtaart met jam en slagroom

(3 springvormen van 14 centimeter doorsnee)

 • 3 eieren
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 50 gram bruine basterdsuiker
 • 65 gram roggebrood, verkruimeld
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 50 gram amandelen en/of hazelnoten, fijngemalen
 • 75 gram (diepvries)frambozen
 • 75 gram (diepvries)aardbeien
 • 100 gram zwarte bessenjam (of bramenjam)
 • 2 deciliter slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 zakje slagroomversteviger
 • 25 gram grof gehakte amandelen en/of hazelnoten
 • 1 eetlepel cacaonibs (of grof gehakte pure chocolade)

Klem een stuk bakpapier tussen de bodems en de randen van de springvormen*.
Splits de eieren en doe de eiwitten in een brandschone kom. Doe de eidooiers even in een kommetje. Klop de eiwitten tot halfstijf schuim en klop dan in gedeeltes de basterdsuiker erdoor tot een stevig schuim. Meng de eidooiers er snel door. Spatel roggebroodkruimels, bakpoeder (strooi dit niet op 1 hoopje, maar verdeel het over de bovenkant van het schuim) en fijngemalen noten door het beslag. Verdeel het beslag over de 3 vormen en strijk de bovenkant glad. 
Bak de taartbodems in een oven van 200C in 10-12 minuten goudbruin. Ze veren nog iets terug als je er op duwt met je vinger. 
Laat de bodems afkoelen. 
Doe frambozen, aardbeien en jam in een klein pannetje en breng aan de kook. Prak het fruit fijn en laat afkoelen. 
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de slagroomversteviger. 
Leg een deegbodem op een schaal. Verdeel de helft van de jam erover. Dek af met een tweede deegbodem. Verdeel hierover de rest van de jam. Dek af met de derde deegbodem. Verdeel hierover de slagroom en bestrooi met de gehakte noten en de cacaonibs. 

*) De structuur van deze taartbodem leent zich er niet zo voor om horizontaal in lagen gesneden te worden. Als je in plaats van 3 dunne bodems 1 dikke bodem bakt en die in 3 lagen snijdt, weet ik niet zeker of dat goed gaat. De bodems voelen een beetje "sponzig" aan en als je erin snijdt duw je ze in elkaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten