dinsdag 22 januari 2013

Sinaasappelmeringuetaart

Je hebt van die combinaties waar je telkens op terugvalt. Voor mij is dat chocolade en sinaasappel. Deze keer resulteerde dat in dit lekkere taartje. Een variant op de lemon-meringue pie.

Sinaasappelmeringuetaart

(quichevorm van 18 cm doorsnee, liefst losse bodem)
  • 100 gram bloem
  • 75 gram boter, in blokjes
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 25 gram pure chocolade
  • 1,5 deciliter melk
  • 15 gram custard
  • 15 gram suiker
  • 1 sinaasaapel
  • 1 eiwit
  • 75 gram suiker
Doe de bloem en blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg minimaal 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een diameter van 22 cm. Bekleed de (ingevette) vorm met het deeg. Leg hierop een velletje bakpapier en doe daarop een steunvulling (oude gedroogde peulvruchten of keramische knikkers). Zet de beklede vorm tot gebruik in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 175C. 
Bak de deegbodem (met steunvulling) 25 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak de bodem nog 20-25 minuten tot de bodem gaar is. Laat afkoelen in de vorm.
Als de bodem is afgekoeld, kun je de chocolade smelten. Doe hiervoor de chocolade in een kommetje en hang dit boven een pannetje met bijna kokend water. Besmeer de afgekoelde taartbodem met de gesmolten chocolade. Laat hard worden. 

Maak de sinaasappelpudding. Meng hiervoor de custard met de suiker en een scheutje melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg, als de melk kookt, het papje toe en roer goed. Laat 1 minuut pruttelen.
Boen de sinaasappel goed. Rasp de schil er fijn af en pers de vrucht uit. Meng rasp en sap door de custardvla. Laat afkoelen.
Maak de meringuelaag. Doe hiervoor de suiker met 2 eetlepels water in een klein pannetje. Laat warm worden en schud met het pannetje zodat de suiker oplost. Zet dan het vuur hoger en laat koken tot de siroop een temperatuur heeft van 121C. Klop het eiwit halfstijf in een schone kom. Giet de suikerstroop erbij terwijl je blijft kloppen.
Verwarm de gril voor.
Verdeel de afgekoelde pudding over de taartbodem.
Verdeel de meringue over de pudding. Dit kan met een lepel maar je kan ook mooie rozetjes spuiten met behulp van een spuitzak. Zet de taart onder de grill en laat de meringue lichtbruin kleuren. Dit gaat heel snel dus blijf ernaar kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten