dinsdag 7 oktober 2014

Hartige strudel met paddenstoelen en groene kool

Weer een feestje. Voor mijn jarige vader, mijn moeder en zijn broers en zussen met aanhang maakte ik deze paddenstoelenstrudel als voorgerecht. Mijn vader houdt vooral van aardappels, groente en een stukje vlees of vis en niet van te exotische dingen. Ik had het beeld dat zijn broers ook soms pietepeuterig met eten zijn, dus vandaar dat ik van tevoren had gepolst of er dingen waren die echt niet gegeten zouden worden en daar kwamen de volgende reacties op:

"Ik eet absoluut geen Hollandse tomaten. Verder heb ik moeite met sprinkhanen, meelwormen, slakken en walvisruggetjes."(man)
"Als echte Hollander eet ik ook echt Hollands, dus iets als andijvie met aardappelen (wel eigenheimers!) en draadjesvlees. Wat ik in ieder geval niet eet is rijst en pasta. Wil je mijn absolute voorkeur weten: slibtongetjes, een stuk of 6."(man)
"Wij vinden alles lekker, behalve orgaanvlees en voor mij (vrouw) geen mosselen."
"We laten ons verrassen." (vrouw, 2 keer genoemd)
"Als het maar niet te uitheems wordt." (man)

Dit kleine onderzoekje laat zien dat vrouwen toch makkelijker zijn met eten dan mannen.

Het hoofdgerecht bestond uit zalm uit de rookpan, gekookte opperdoezen, gesmolten boter, paarse peentjes, gegrilde courgette met tomaatjes en een venkelsalade. Toe was er chocoladetaart en wortelsorbetijs. Afgezien van 1 bord waarop de waterkers en groene kool was blijven liggen, heeft iedereen netjes zijn bordje leeg gegeten.

Hartige strudel met paddenstoelen en groene kool

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • peper, zout
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • klont boter
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 300 gram oesterzwammen
  • 1 deciliter medium sherry
  • 3 grote groene koolbladeren
  • 5 grote vellen filodeeg (± 30 bij 50 cm)
  • olijfolie of gesmolten boter
Verhit wat boter in een grote koekenpan en fruit hierin de ui met knoflook ± 10 minuten tot de ui glazig is. Breng op smaak met peper en zout en roer de tijm erdoor. Schep in een kom. 
Maak ondertussen de champignons schoon en snijd doormidden en dan in (halve) plakjes. Verhit nog wat boter. Bak de champignons op hoog vuur tot ze vocht loslaten. Bestrooi met wat peper en zout. Blijf bakken tot het vocht bijna verdampt is. Voeg dan de sherry toe en laat die ook verdampen. Doe de champignons bij de ui in de kom. 
Scheur de oesterzwammen in reepjes. Verhit nog wat boter en bak de oesterzwammen 3-5 minuten op hoog vuur en bestrooi met wat peper en zout. Doe in de kom. 
Snijd de dikke nerf uit de koolbladeren en blancheer ze een paar minuten in kokend water. Laat goed uitlekken en dep ze droog.
Verwarm de oven voor op 200C.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en vet in met olie. 
Leg een vel filodeeg op een schone theedoek. Bestrijk met wat olie of gesmolten boter en leg hierop een volgende veel. Leg zo alle filodeeg op elkaar. Leg de koolbladeren als volgt op het filodeeg: over de korte kant, waarbij je aan de zijkanten 3-4 cm vrijhoudt, elkaar deels overlappend. De koolbladeren hoeven niet tot de bovenkant van het filodeeg te komen. Verdeel het champignonmengsel over de koolbladeren. Rol dan, met behulp van de theedoek, vanaf de onderkant het deeg op. Als je een keer rond bent, vouw je de zijkanten naar binnen. Rol daarna verder op. Leg de strudel voorzichtig op de bakplaat. Bestrijk al het deeg dat je ziet met olie of gesmolten boter. Bak de strudel in 30-40 minuten gaar en goudbruin.

Serveer met waterkers omgeschept met wat hazelnootolie en een snelle perenchutney van 3 peren in blokjes, 2 gesnipperde gemberbolletjes, een snuf cayennepeper, een snuf kaneel, 2 eetlepels ciderazijn, 1 eetlepel bruine basterdsuiker die ± 20 minuten gesudderd hebben. 

3 opmerkingen:

  1. Haha, andijvie met aardappelen en een stukje draadjesvlees, echt iets voor jou ;-) deze strudel klinkt mij een stuk aanlokkelijker in de oren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die (gekookte) andijvie is niet echt wat voor mij, maar draadjesvlees maak ik wel heel soms. Ik wil binnenkort weer een keer hachee maken. Alleen die rode kool he? Misschien dat ik gewoon diepvries doe en die als basis gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Rode kool is inderdaad een ellende. Hoe ik er ook mijn best op doe, ik blijf diepvriesrodekool (beetje zurig) de lekkerste vinden. Misschien is mijn smaak het probleem?

    BeantwoordenVerwijderen