donderdag 7 juli 2016

Arabische pilaf van vogeltongpasta met aubergine, paprika en merguez

"Even naar de Turk", dat doe ik best vaak. Nog snel een bosje koriander of munt, olijven, dadels kopen. Voor mij is dat heel gemakkelijk, want binnen 5 minuten fietsen heb ik er 4 zitten. Niet iedereen heeft het geluk om zo dichtbij een Turkse supermarkt te wonen. Dan is een online supermarkt gespecialiseerd in Arabische producten best handig.



Arabfoodlovers is zo'n website. Naast dat je er gewoon producten kunt bestellen, kun je ook voor de luie variant gaan: Je kiest een recept uit en de houdbare ingrediënten uit de Arabische keuken die je daar voor nodig hebt, komen dan handig bij elkaar in je virtuele winkelmandje terecht. De verse ingrediënten moet je nog wel zelf toevoegen. Ook kan er binnenkort een #arabfoodbox besteld worden waarin 3 recepten en benodigde ingrediënten zitten. Ter gelegenheid van de introductie van deze box kookte Nadia Zerouali, die de recepten samenstelde, live voor een groep foodbloggers in de keuken van Keizer Culinair Amsterdam. Ze kookte niet alleen, maar verhaalde ook van eten. Heerlijke tomatensoep en pilaf met kip, ontmoeting met andere eetliefhebbers en een inspirerend verhaal, dat was een prima avondje uit. 

Na afloop kregen we een goed gevulde, en mooi vormgegeven, box mee zodat de inspiratie ook kon worden omgezet in culinaire daden. Bij deze dus. 

Om verwarring te voorkomen: de vogeltongpasta is geen gemalen vogeltong of zo, maar de arabische variant van een pastasoort. De Italianen noemen het orzo. Pasta in de vorm van een rijstkorrel. Of van een vogeltong dus. Dan is de Arabische keuken toch wat poëtischer aangelegd. De peperpasta daarentegen bestaat wel uit fijngemalen pepers.


Arabische pilaf met aubergine, paprika en merguez

(5 personen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in kwartringen
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 2 aubergines, in blokjes (± 600 gram)
  • 3 eetlepels Turkse peperpasta (zoet)*)
  • 500 gram vogeltongpasta
  • zout
  • 400 gram paprika, in kleine blokjes
  • klein beetje olie
  • 10 kleine (lams)merguezworstjes (500 gram)
Verhit de olie in een hapjespan of braadpan. Fruit de ui en knoflook in ± 5 minuten lichtbruin. Voeg de ras el hanout toe en schep even om. Doe de aubergineblokjes in de pan en voeg een half kopje water toe. Laat met een deksel op de pan 10 minuten zacht smoren zodat de aubergine half gaar wordt. Schep af en toe om en controleer of de aubergine niet aanbakt. Voeg anders nog een klein beetje water toe. 
Roer de peperpasta en vogeltongpasta door de aubergine en voeg zoveel water toe dat de pasta 1 centimeter onder staat. Voeg een beetje zout toe. Breng aan de kook terwijl je af en toe roert. Zet dan het vuur lager en laat rustig pruttelen tot het water verdampt is en de pasta gaar is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Roer geregeld want het bakt snel aan. Meng de laatste paar minuten de stukjes paprika door de pilaf zodat die warm worden en een klein beetje garen. Als de pasta nog niet gaar genoeg is maar het vocht wel al nagenoeg weg is, voeg dan nog wat water toe. 
Bak terwijl de pasta gaart de merguezworstjes in een klein beetje olie bruin en gaar. Het vet dat eruit komt (smaak!) kun je eventueel door de pilaf roeren. 

*) de pasta heb je in 2 varianten: zoet of scherp. Ik gebruikte de zoete variant. (of toch de pittige? lees de reacties.) Toch was mijn pilaf flink pittig. Gebruik anders deels tomatenpuree en deels paprikapasta. Bij Eslem lees je meer over het verschil tussen de zoete en de scherpe pasta. 

3 opmerkingen:

  1. Ze hadden mij de hete paprikapuree meegegeven maar dat had ik niet door. Braaf recept gevolgd, dus de kinderen aten het mooi niet. Met de milde versie was het wel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik dacht ook dat we de zoete variant hadden gekregen. Als je kijkt in hun webwinkel kom je in de omschrijving "hot" tegen, dus pittig. Die hebben wij ook. Had ik blijkbaar ook niet door. Maar als je de tekst op de foto leest staat er tatli biber en dat is volgens Eslem zoet. De pittige heet aci. Dus misschien sluiten de foto en het product niet bij elkaar aan. In elk geval weet ik dat de pot die ik heb best pittig is.

    BeantwoordenVerwijderen