maandag 27 november 2017

Banketletter met speculaaskruiden


Je hebt gevulde speculaas van ........ deeg met amandelspijs.

Je hebt een banketletter van bladerdeeg gevuld met amandelspijs.
En je hebt.....een banketletter van bladerdeeg met speculaassmaak. Daarvoor zul je wel even aan de slag moeten, want het bladerdeeg maak je zelf. En als je dan toch bezig bent, maak het spijs dan ook zelf.

Bladerdeeg zelf maken is niet heel erg moeilijk. Het kost wat tijd omdat je het verschillende keren moet rollen en vouwen en dat moet je inplannen. Zorg ervoor dat het deeg goed gekoeld is als het in de hete oven gaat. Anders loopt de boter er uit en wordt je deeg niet zo knapperig. De eerste keer had ik dat niet zo goed gepland, en bakte ik de letter direct na het vormen. Daardoor liep er best veel boter uit het deeg en smaakte het een tikje taai. Dat kun je ook wel zien op de foto. De tweede speculaasletter die ik bakte was al een stuk beter gelukt. Ik denk wel dat mijn deeg een tikje te bewerkt is geweest, want het had iets "bladeriger" kunnen zijn. Bladerdeeg met speculaaskruiden

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
 • 250 gram bloem
 • 10 gram (zelfgemaakte) speculaaskruiden 
 • snuf zout
 • paar druppels citroensap
 • 125-165 milliliter ijskoud water
 • 250 gram boter (koud, maar niet keihard)
Zorg dat het water ijskoud is. Ik meet af en zet het bakje dan 30-60 minuten in de vriezer. 
Doe bloem, speculaaskruiden en zout in een kom. Meng er met een vork 100 milliliter water en de paar druppels citroensap door. Doe er dan beetje bij beetje de rest van het water bij tot je een stijf deeg hebt. De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort bloem dat je gebruikt. Het deeg moet straks uit te rollen zijn, en mag niet in stukjes uiteen breken, maar het mag niet plakkerig zijn. Dek af en zet een half uur in de koelkast. 
Laat de boter in de wikkel en sla de boter iets platter met de deegroller. Vouw de wikkel open en sla/rol nog iets platter. De boter moet 1,5-2 centimeter dik zijn. 
Rol het deeg uit tot een redelijk dikke lap die net groot genoeg is om om de boter te vouwen. Rol naar de hoeken toe iets verder uit - je krijgt dus niet een nette rechthoek, maar een beetje de vorm van een vloerkleedje van dierenvacht. 
Leg de boter in het midden van de deeglap en vouw de hoeken eromheen. Zorg dat de boter helemaal ingepakt is. 
Bestrooi je (koele) werkvlak met bloem en rol het pakket uit tot een lap van ± 25 bij 10 centimeter. Houd de zijkanten zo recht en netjes mogelijk. Vouw het deeg over de korte kant 2 keer om (in drieën) zodat je een pakje van ± 8 bij 10 krijgt. Strijk het teveel aan bloem weg met een kwastje. Duw de naden aan de zijkanten iets tegen elkaar aan en keer het pakketje een kwartslag. Er ligt nu als het ware een boek voor je met de open kanten boven en onder. Rol het deeg weer gelijkmatig uit tot een lap van ± 25 bij 10 centimeter en vouw dit weer in drieën zodat je weer een pakketje van ± 8 bij 10 krijgt. Pak in plastic folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. 
Deze stap - 1 keer uitrollen, tot een pakketje vouwen, een kwartslag draaien en de 2e keer uitrollen en weer opvouwen en in plastic verpakken - herhaal je nog 2 keer met minimaal 30 minuten rusttijd. In totaal heb je nu 3 * 2 toerbeurten gerold en gevouwen. Het bladerdeeg is nu klaar om verder verwerkt te worden, maar koel het wel minimaal 30 minuten voordat je er iets mee doet. Werk in een zo koel mogelijke omgeving. 

Van deze hoeveelheid kon ik 2 S'en van speculaasbladerdeeg maken. Dit zelfgemaakte bladerdeeg kun je invriezen. Amandelspijs

(voor ± 650 gram)

 • 300 gram fijngemalen amandelen
 • 300 gram suiker
 • 1 ei
 • 1/2 theelepel citroenrasp
Meng de amandelen, suiker, ei en citroenrasp door elkaar. Dit kan gewoon in een kom met een lepel maar je kunt ook een mixer met kneedhaken of je keukenmachine gebruiken. 
Doe het amandelspijs in een bakje (of verpak in plastic folie of een boterhamzakje) en laat minimaal een dag in de koelkast rusten. 


Banketletter met speculaaskruiden


 • 300-325 gram bladerdeeg met speculaaskruiden
 • 200 gram amandelspijs
 • klein beetje melk of losgeklopt ei

Bestuif een werkvlak licht met bloem.
Laat het bladerdeeg iets op kamertemperatuur komen zodat het gemakkelijker uitrolt. 
Rol het bladerdeeg uit tot een langwerpige lap van ± 15 bij 40 centimeter. Til de lap af en toe op om te voorkomen dat ie echt vastplakt aan je werkvlak. Rol het amandelspijs uit tot een worstje dat iets korter is dan de lengte van de deegplak. Leg het spijs op het deeg. Rol het deeg om het spijs en duw de naad voorzichtig dicht. 
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (een die in je koelkast past, of gebruik anders de onderkant van een taartvorm) en vorm van van de deegspijsrol een S. Leg de S nog zeker een half uur in de koelkast om de boter weer goed koud te laten worden. 
Verwarm de oven voor op 190C. Bestrijk het deeg met een beetje melk of losgeklopt ei. Bak de speculaasletter in ± 30 goudbruin en knapperig. Laat afkoelen tot lauwwarm (of koud) tot je de letter gaat eten. 

2 opmerkingen: