vrijdag 24 november 2017

Gembercake met biet en walnootVanavond gebeurt er iets unieks. Ik denk dat ik TV ga kijken. Vanavond is de uitzending van College Tour waar Yotam Ottolenghi te gast is. Vorige week was hij in Nederland. Om zijn nieuwste boek, Sweet, te signeren, om de Johannes van Damprijs uitgereikt te krijgen en dus om bij College Tour te zijn. In mijn koken is Ottolenghi een bron van inspiratie. Toch zijn er mensen die nog nooit van Ottolenghi gehoord hebben. Dan is een thuisafgehaald-bij-mij-thuis een mooie gelegenheid om mensen met zijn eten kennis te laten maken. De laatste keer pakte ik Plenty er weer eens bij en maakte (min of meer) een salade met biet en sinaasappel (blz. 15), een witte bonendip met geroosterde paprika (dat was Masterchef Australië-inspiratie), wintergroente uit de oven met en kappertjesdressing (blz. 16), pompoen met citroen en kardemom (blz. 65), een bulgurgerecht met krenten erdoor (blz. 242) en gevulde koolrolletjes (blz. 95).

Als toetje koos ik voor een cake uit het nieuwe boek die ik de laatste tijd veel voorbij heb zien komen op internet. Sweet heb ik nog niet, dus ik heb het recept ook nog niet. Wel vond ik deze post van David Lebovitz. Dat las ik snel door, zag dat er ook walnoten ingingen en maakte toen mijn eigen cake met biet, gember en walnoot.

In het oorspronkelijke recept wordt een vitamine C-tablet toegevoegd. De idee hiervan is dat het sprankelend bietenrood beter bewaard wordt. Ik heb het niet uitgetest. Voor mij was de cake met de paarsrode sliertjes mooi genoeg.

Dit recept levert 15-20 stukken gembercake op. Ik denk dat je de cake (zonder glazuur) prima kunt invriezen, maar je kunt ook het recept halveren, en er een gewone cake van bakken.

Gembercake met biet en walnoot

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
 • 6 eieren
 • 150 gram boter
 • 150 gram zonnebloemolie
 • 300 gram suiker
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 120 gram gehakte walnoten
 • 100 gram gemberbolletjes, fijngehakt (8-10 bolletjes)
 • 3 centimber verse gember, geraspt
 • 300 gram geraspte rauwe biet
 • 150 gram naturel roomkaas (zuivelspread)
 • 50 gram Griekse yoghurt
 • 1 eetlepel gembersiroop
 • poedersuiker naar smaak
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een rechthoekige bakvorm (of grote ovenschaal) van ± 25 bij 35 centimeter. 
Splits 4 van de 6 eieren. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en klop deze stijf. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 175C.
Doe de eidooiers en de 2 hele eieren in een andere kom en klop hier beetje bij beetje de zonnebloemolie door. Een beetje zoals je mayonaise maakt. Op deze manier heb je minder kans op schiften van je beslag dan als je in 1 keer de olie aan je boter-suiker-eimengsel zou toevoegen. 
Klop in een grote kom de boter met de suiker romig. Voeg hier het ei-zonnebloemmengsel aan toe en klop door elkaar. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en meng snel door elkaar. Meng er de walnoten, gember en biet door. Meng er als laatste met een spatel het stijfgeklopte eiwit door. Echt luchtig spatelen lukt niet echt met dit vrij zware beslag, maar door handmatig te spatelen houd je toch nog enigszins de lucht in het eiwit.
Verdeel het beslag over de vorm. Bak de gemberbietcake in 50-60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen voordat je 'm in stukken snijdt. 
Klop roomkaas, yoghurt, gembersiroop en poedersuiker door elkaar. Schep op elk stuk cake een lepel roomkaasglazuur.

inspiratie: recept uit Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh en de blog van David Lebowitz daarover

2 opmerkingen: