woensdag 22 november 2017

Spritsen met speculaassmaak (foodblogswap)


Een tikje te vroeg, want het is nog niet helemaal de laatste week van de maand, zijn deze spritsen die ik bakte voor de foodblogswap. Ik mocht koken van kookidee van Rik, een blog met veel inspiratie voor het avondeten: veel stamppotjes met vlees, pasta-ovenschotels, wokgerechten. Ook een handige  "zoeken-op-ingredient" optie heeft hij op zijn blog. Als je daar naar kijkt heeft Rik volgens mij een voorliefde voor de Italiaanse keuken: pijnboompitjes, parmezaanse kaas, tomaat, mozzarella zijn in een grote lettertype weergegeven. Toch koos ik niet iets voor het avondeten uit, maar bakte deze spritsen. Om er een Sinterklaasdraai aan te geven mengde ik speculaaskruiden door het deeg.

Spritsen vorm je door het zachte deeg in een spuitzak met kartelmondje te doen en dan de koekjes in hun vorm te spuiten. Mijn deeg was nog een tikje te stevig, dus ik moest veel kracht zetten om het deeg eruit te krijgen. Het zigzaggen lukte ook niet zo mooi. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de koekjes in gebakken vorm best nog spritsachtig eruit vind zien. 

Spritsen met speculaassmaak

(6-8 stuks)
  • 100 gram zachte boter
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 1/2 eidooier
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 130 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
Om de boter goed luchtig te kunnen kloppen, moet de boter zacht, maar niet gesmolten zijn. Het is handig om de boter in blokjes te snijden en dan op kamertemperatuur te laten komen. 
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier of gebruik siliconen bakfolie. 
Klop de boter met de basterdsuiker tot een wit, romig mengsel. 
Klop de eidooier en de speculaaskruiden erdoor. 
Mix er bloem en bakpoeder door. 
Verwarm de oven voor op 160C.
Het deeg dat je krijgt, moet vrij zacht zijn omdat je het deeg met behulp van een spuitzak in vorm spuit. Je kunt het eventueel met de hand nog extra kneden op een iets bebloemd werkvlak; door de warmte van je handen wordt het zachter. Of je stopt het deeg al in de spuitzak (met gekarteld spuitmondje) en kneed het daarin voorzichtig door. 
Spuit zigzagstrepen of ronde spritsen op de bakplaat. Bak de spritsen ± 20 minuten tot ze mooie goudbruine randjes krijgen. Laat afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten