Elke zaterdag verschijnen er op de website van The Guardian een paar recepten van Ottolenghi. Ik kijk niet elke week, maar wel geregeld. Een tijdje terug zag ik het recept voor een hartige cake met biet. Die maakte ik en was erg lekker. Voortbordurend op het concept "hartige cake" maakte ik deze hartige wortelcake met feta en komijn. Ook geslaagd.
En wanneer eet je dit nu? Ottolenghi bestempelt het meer als een brood (loaf). Niet zozeer om sandwiches van te maken, maar wel als sneetje besmeerd met boter. Wij aten het bij de avondmaaltijd met een dikke soep en wat rauwkost. Wat over was, de volgende dag bij de lunch in de plaats van een gewone boterham.
Hartige wortelcake met feta en komijn
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 50 gram havermout
- 30 gram pompoenpitten
- 30 gram zonnebloempitten
- 1,5 theelepel komijnzaad, grof gekneusd
- 2 eieren
- 70 gram zonnebloemolie
- 80 gram crème fraîche
- ± 1 theelepel harissa
- 100 gram bloem
- 100 gram volkorenmeel
- 1/4 theelepel baking soda
- 2 theelepels bakpoeder
- 1,5 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
- 1/2 theelepel zout
- 200 gram geraspte wortel
- 150 gram feta, in stukjes
Warm de oven voor op 170C.
Meng in een bakje havermout, pompoenpitten, zonnebloempitten en komijnzaad.
Klop in een kom de eieren los met de zonnebloemolie, crème fraîche en harissa.
Meng in een grote kom bloem, volkorenmeel, baking soda, bakpoeder, kurkuma, zwarte peper en zout. Schep hierop - op 1 eetlepel na - het havermout-pittenmengsel. Giet het eimengsel erop en meng met een stevige spatel door elkaar. Het is eerder deegachtig dan beslagachtig. Meng er de wortel en feta door.
Verdeel het deeg over de cakevorm. Strooi de achtergehouden pitten erover. Bak de cake 45 minuten in een oven. Dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie en bak nog 30-40 minuten. Controleer of de cake gaar is door een cocktailprikker in de cake te steken. Als er geen deeg meer aan kleeft, is de cake gaar.
Laat de hartige wortelcake 10 minuten in de vorm afkoelen en daarna verder op een rooster tot lauw voordat je 'm aansnijdt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten