woensdag 18 september 2019

Sperziebonen-venkelsalade met sambal-linzen, geitenkaas, peer en tahindressing


De #foodybox zomer kwam ook echt tijdens onze zomervakantie. Gelukkig waren er lieve buren die 'm aannamen en de verse dingen eruit gehaald hebben. Daardoor liep ik wel de cumelo, een frisse kruising tussen meloen en komkommer, mis. 
Twee van de houdbare producten uit de foodybox gebruik ik in deze vullende salade. Wij aten er ook nog een stuk hartige bietencake bij. Sambal en tahin horen tot mijn basisvoorraad. Ik gebruik sambal door heel veel gerechten om het wat pit te geven. Gewoon een simpele sambal oelek waarbij het in essentie dus om de scherpte gaat. Deze Zaanse sambal heeft ook een eigen smaak door de toevoeging van mosterdzaad en gerookte knoflook. De rook ruik je vooral. Omdat de sambal ook gewoon pittig is, proef ik het niet echt terug. Wel dat het andere sambal is dan normaal, maar niet wat er dan anders in zit. De tahin heb ik ook even los geproefd. Ik koop zelf meestal grotere potten bij de Turkse supermarkt, maar heb nog niet mijn favoriete merk gevonden. De tahin van Alfez is in elk geval niet bitter, zoals je soms hebt. Maar zo'n potje is wel snel leeg.




Sperziebonen-venkelsalade met sambal-linzen, geitenkaas, peer en tahindressing

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4-6 personen)
  • 600 gram sperziebonen
  • 1 venkelknol (± 300 gram)
  • blaadjes van ± 5 takjes munt
  • 1 eetlepel (koolzaad)olie
  • 1-2 theelepels Zaanse sambal mosterd-gerookte knoflook
  • 1 blik blonde linzen (uitlekgewicht 250-300 gram)
  • 2-3 peren (± 450 gram)
  • sap van 1/2 citroen
  • 80 gram Alfez tahin
  • 80 gram yoghurt
  • eventueel zout
  • 200 gram zachte geitenkaas
Haal de puntjes van de sperziebonen en kook ze in gezouten water in 4-5 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud. Laat goed uitlekken, eventueel op een schone theedoek. 
Schaaf de venkel dun op de mandoline. 
Verwarm de olie in een kleine pan en bak de sambal een paar seconden mee. Voeg de afgegoten linzen toe en verwarm op laag vuur een paar minuten tot de linzen warm zijn. 
Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd ze overdwars in plakjes. Besprenkel met een deel van het citroensap. 
Roer de rest van het citroensap met de tahin en yoghurt door elkaar. Roer eventueel een klein beetje warm water door de tahindressing om deze wat vloeibaarder te maken.
Verdeel een beetje van de tahindressing over de bodem van een grote, platte schaal. Meng venkel, muntblaadjes, sperziebonen en peer door elkaar. Bestrooi eventueel met een klein beetje zout. Schep op de grote schaal. Verdeel de linzen en geitenkaas erover. Druppel de rest van de tahindressing erover. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten