woensdag 15 januari 2020

Pho - Vietnamese noedelsoep


Eerder kocht ik wat moeilijker te vinden vlees zoals buikspek en longhaas bij okvlees. maar okvlees is niet meer. Vlak voordat ze stopten heb ik nog een paar stukken buikspek gekocht maar ook de runderbotten die ik in deze pho gebruikt heb. Ik wilde altijd een keer zelf pho maken. We aten dat een keer in Montreal, jaren geleden en volgens mij later in Azië ook nog wel een keer. Je zou kunnen zeggen dat pho een Aziatisch equivalent is van de Nederlandse groentesoep zoals oma die vroeger maakte op basis van bouillon van schenkel en poulet. Manlief vindt die Nederlandse groentesoep enorm saai, maar deze pho viel gelukkig wel in de smaak. 

Pho - bouillon

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2 kilo runderbotten, evt met een mergpijp erbij
  • 2 uien
  • 50 gram gemberwortel
  • 3 steranijs
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 1 kaneelstokje
  • vissaus
Spoel de botten af. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng langzaam aan de kook en laat ± 10 minuten heel zacht pruttelen. Giet dan af en spoel weer schoon. Op deze manier trek je ongerechtigheden uit de botten en wordt je latere bouillon een stuk helderder. 
Terwijl je de botten deze eerste blancheersessie laat ondergaan, rooster je de in stukken gesneden ui en gemberwortel in de oven - eventueel met grill, zodat ze licht blakeren. 
Doe de botten, ui, gember, steranijs, korianderzaad, peperkorrels en kaneelstokje in een pan en voeg 4 liter water toe. Breng rustig aan de kook en laat 2 uur heel zacht pruttelen. Voeg vlak voor het einde al een scheut vissaus toe. 
Giet de bouillon door een zeef in een schone pan. Als er nog wat vlees aan de botten zat, pluk dat er in kleine stukjes af. Zeef de bouillon eventueel een 2e keer door een stuk kaasdoek als je de bouillon echt helder wilt hebben. Breng de bouillon verder op smaak met vissaus. 

Noedelsoep - per persoon


  • 50 gram rijstnoedels (3-4 mm breed)
  • 50 gram tauge
  • blaadjes van 1 takje munt (6-8 blaadjes)
  • 4 takjes koriander, grofgesneden
  • blaadjes van 1 takje thais basilicum (8-10 blaadjes)
  • 75-100 gram biefstuk
  • 1 lente-uitje, in schuine stukjes
  • 1/4 limoen, in partjes
  • 1/4 rode peper, in ringetjes
  • eventueel sriracha
Breng de gewenste hoeveelheid bouillon tegen de kook aan. 
Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking en spoel ze af. Bewaar ze in een laagje lauw water zodat ze èn niet gaan plakken èn een tikje warm blijven èn niet verder doorgaren. 
Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Het handigst is om hiervoor de biefstuk eerst een half uurtje in de vriezer te leggen. 
Spoel de tauge af met kokend water en laat uitlekken in een zeef. 
Doe de rijstnoedels en tauge in een (voorverwarmde) kom. Doe de plakjes biefstuk in de soeplepel en dompel deze in de hete bouillon. Giet de bouillon met biefstuk over de noedels en tauge. Garneer met de kruiden, lente-ui, limoen, peper en breng aan tafel eventueel nog verder op smaak met de sriracha. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten