zondag 3 oktober 2010

Longhaas met basilicumhollandaise

(Runder)longhaas is een stuk rundvlees (spier) uit het middenrif. Het is langdradig vlees en je kan het rood eten. Dus een beetje biefstukachtig, maar dan anders. Het is niet verkrijgbaar bij de supermarkt, en je zult het bij de (goede) slager ook moeten bestellen. Maar dat is het wel waard. Ik vind het erg lekker. Als je op zoek gaat naar meer informatie dan zul je ontdekken dat er wat verwarring heerst over welk deel het nu is. Via deze link kun je wat meer informatie vinden.

Als je een kleine pan met dikke bodem hebt waar je in kan kloppen kun je de saus ook direct op het (laagste) vuur maken in plaats van au bain marie. Maar als je voor de eerste keer hollandaisesaus maakt, kun je het beste de au bain marie methode gebruiken. Mocht de saus eruit zien alsof deze schift, dan kun je de kom in een laagje koud water snel afkoelen.

Longhaas

(4 personen)

  • longhaas van ongeveer 600 gram
  • scheutje olijfolie, peper en zout
  • grilpan
Laat het vlees voor het grillen zeker een half uur op kamertemperatuur komen. Verhit de grilpan tot heet. Meng ondertussen olie, peper en zout en smeer dit in het vlees. Leg het vlees in de hete grilpan. 
Laat 2-4 minuten per kant grillen, afhankelijk van hoe rood je het vlees wilt. 

Basilicumhollandaise

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepel water
  • 120 gram boter, in blokjes
  • 1 theelepel citroensap
  • snufje zout
  • handje basilicumblaadjes
Breng in een kleine pan een laagje water aan de kook. Hang in deze pan een glazen kom zonder dat deze het water raakt. Zet het vuur laag. Klop in de kom de eidooiers los met het water. Als de dooiers beginnen te binden voeg je, blokje voor blokje de boter toe. Deze smelt en de dooier bindt de gesmolten boter. Als alle boter is opgenomen voeg je het citroensap en een snufje zout toe. Laat de saus in een kom warm water staan of op een warme plek totdat je hem nodig hebt. Je kan de saus niet opwarmen. Voeg de basilicum pas toe als je de saus gaat opdienen. Door de warmte verkleurt basilicum snel zwart. 

1 opmerking: