woensdag 13 oktober 2010

Viskoekjes met gerookte wijting

Ik had een kilo wijting gekocht met de bedoeling hiervan vissticks te maken. Omdat ik daar niet direct tijd voor had, had ik de vis ingevroren. Toen ik deze van de week had laten ontdooien en wou fileren, bleek dat het visvlees nogal een losse structuur had en ik het snel kapot trok. Geen vissticks dus. Maar wel lekkere viskoekjes.

Het is nogal een bewerkelijk recept omdat ik -een deel van- de vis eerst rook in de rookpan. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook een deel van de witvis vervangen door een pakje gerookte vis. En maak direct een dubbele of driedubbele hoeveelheid, want invriezen gaat prima. En het meeste werk zit niet in het vormen en paneren van een extra koekje.

Viskoekjes met gerookte wijting

(voor ± 12 koekjes)
 • 400 gram wijtingfilet (of andere witvis)
 • 1 theelepel houtmot
 • 1 klontje boter
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 3 eetlepels fijngehakte verse bieslook en/of peterselie
 • peper, zout
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 dl melk
 • 400 gram aardappel, geschild en in kleine stukjes
 • 1 ei
 • paneermeel
Doe de theelepel houtmot in de rookpan. Dek af met de uitlekplaat, die je bekleed hebt met aluminiumfolie. Leg hierop het rooster. Leg hierop de helft van de vis. Doe de deksel, op een heel klein kiertje na, dicht en zet de pan op halfhoog vuur. Zodra je de rook ruikt en ziet, doe je het deksel dicht. Laat de vis 10 minuten roken. Doe het deksel open en haal de vis eruit. De vis is dan nog niet gaar, maar dat is niet erg.
Verhit ondertussen in een kleine sauspan het klontje boter. Fruit de ui hierin en laat zachtjes 10 minuten zweten. Breng op smaak met zout en peper en doe over in een kom. Doe de kruiden en het citroensap bij de ui. 
Doe de melk in de sauspan en maal er flink wat peper boven. Leg hierin de helemaal rauwe vis en de gerookte vis daar bovenop. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten pruttelen. Haal de vis uit de pan maar bewaar de melk. Snijd de vis fijn. 
Breng de aardappels aan de kook in gezouten water en laat in ± 10 minuten gaar koken. Giet af en stamp fijn met een deel van de melk waarin de vis gegaard is. Maak de puree niet te dun want je moet er koekjes van kunnen vormen. 
Pureer de vis kort met een klein scheutje van de melk. Waarschijnlijk gebruik je niet alle melk. 
Doe aardappel- en vispuree in de kom met ui en kruiden en meng alles door elkaar. Proef of het goed op smaak is. Als je tijd hebt, zet het mengsel dan in de koelkast. Afgekoeld kun je er beter koekjes van vormen.  
Pak een hoeveelheid puree ter grootte van een golfbal. Draai een balletje en duw dit plat. Leg op bakpapier en zet alle koekjes een uurtje in de vriezer. 
Klop in een diep bord het ei los met een lepel water. Doe het paneermeel in een ander diep bord. Haal de koekjes eerst door het losgeklopte ei, laat het teveel afdruipen en wentel dan door het paneermeel. Bewaar de koekjes tot gebruik in de vriezer. 
Bak de koekjes in een laagje olie in de koekenpan (gebruik geen frituurpan - daarvoor is het paneerlaagje te dun, en loopt de vulling eruit) ongeveer 3-4 minuten aan elke kant. Als ze direct uit de diepvries komen zet dan op tijd het vuur lager. Anders eindig je met een zwart korstje en een koude binnenkant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten